Ανω του στόχου η μείωση κόκκινων δανείων το δ΄ τρίμηνο του 2017

Ανω του στόχου η μείωση κόκκινων δανείων το δ΄ τρίμηνο του 2017

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καλύτερη επίδοση από το ξεκίνημα της κρίσης στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) είχαν οι τράπεζες κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ξεπερνώντας αισθητά τον στόχο που είχε τεθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, το απόθεμα των NPEs στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 περιορίστηκε στα 95 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 95,9 δισ. ευρώ που περιλάμβαναν οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2016 τα NPEs έφταναν τα 150 δισ. ευρώ. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν με ικανοποίηση ότι τα πράγματα, στο κρίσιμο αυτό μέτωπο, μπαίνουν σε μια σειρά και εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι τη φετινή χρονιά μπορεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων να αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη, υπό την προϋπόθεση ότι το 2018 θα είναι μια θετική χρονιά για την οικονομία. Αναφέρουν ότι τη διαφορά θα κάνει τόσο η πλήρης ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών –από την επόμενη εβδομάδα θα αυξηθεί κατά πολύ ο όγκος των πλειστηριασμών– όσο και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, που θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ. Το μεγάλο όφελος για τις τράπεζες από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν έρχεται από τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά από το γεγονός ότι οδηγεί πολλούς, που μέχρι τώρα αρνούνταν συνεννόηση με την τράπεζα, να αναζητούν με δική τους πρωτοβουλία ρυθμίσεις.

Το ζήτημα των κόκκινων δανείων συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τις διοικήσεις των τραπεζών. Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από τις τράπεζες να επιταχύνουν τον βηματισμό τους προσφέροντας μακροχρόνιες και οριστικές λύσεις. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της επόμενης μέρας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδότησης, με τα περισσότερα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών να συμφωνούν με την προσέγγιση του διοικητή για τα πλεονεκτήματα ύπαρξης πιστωτικής γραμμής. Εκτενής συζήτηση έγινε για το stress test, τις υποχρεώσεις των τραπεζών και το χρονοδιάγραμμα. Οι τράπεζες στις 2 Απριλίου θα υποβάλουν τα τελικά στοιχεία, αφού προηγηθεί ανταλλαγή στοιχείων και διαβούλευση με την ΕΚΤ το επόμενο διάστημα. Την Παρασκευή 4 Μαΐου θα συνεδριάσει το Supervisory Board του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, το οποίο πιθανότατα θα εξετάσει τα αποτελέσματα του stress test για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤ, γεύμα εργασίας προς τον κ. Γιάννη Στουρνάρα παρέθεσαν ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης, τα μέλη του Δ.Σ. της ένωσης και οι διοικήσεις των τραπεζών, στα γραφεία της ένωσης. Στη συνάντηση, συμμετείχαν επίσης οι υποδιοικητές, Θεόδωρος Μητράκος και Ιωάννης Μουρμούρας, διευθυντικά στελέχη της ΤτΕ καθώς και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών, οι επικεφαλής των βασικών επιτροπών της ΕΕΤ, και η γενική γραμματέας. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και την ελληνική οικονομία. «Οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε άριστο κλίμα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τους υποδιοικητές και τα στελέχη της, και να συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις και τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Συζητήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η συμμόρφωση και προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις σύγχρονες εποπτικές και ρυθμιστικές οδηγίες και υποχρεώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή