Σε λειτουργία το επενδυτικό κεφάλαιο Metavallon VC

Σε λειτουργία το επενδυτικό κεφάλαιο Metavallon VC

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε τις δραστηριότητες το πρώτο επενδυτικό κεφάλαιο που χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο συμμετοχών EquiFund. Πρόκειται για το επενδυτικό κεφάλαιο Metavallon VC που δημιούργησε η ομώνυμη εταιρεία, με κεφάλαια συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια, σύμφωνα με τους διαχειριστές του επενδυτικού κεφαλαίου, θα στοχεύσουν σε επιχειρηματικές ιδέες που βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο (pre-seed και seed) αλλά και σε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups).

Τo Metavallon VC έχει χρηματοδοτηθεί κατά 84% (περίπου 27 εκατ. ευρώ) από το EquiFund και κατά 16% από 16 ιδιώτες επενδυτές. Εξ αυτών, ο μόνος που γνωστοποιήθηκε είναι η NBG Invest του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τη στρατηγική που ανακοινώθηκε χθες, στόχος του Metavallon VC είναι η χρηματοδότηση 30 έως 50 επιχειρηματικών σχεδίων που κινούνται στον χώρο της τεχνολογίας και διαθέτουν έντονο το στοιχείο της καινοτομίας. Οι χρηματοδοτήσεις που θα διατεθούν αφορούν κεφάλαια pre-seed (προ-σποράς) και seed (σποράς) έως και 400.000 ευρώ. Στη συνέχεια, για τα επιχειρηματικά σχέδια που θα καρποφορήσουν και θα δημιουργήσουν επενδυτικές ευκαιρίες, η Metavallon VC θα μπορεί να επενδύσει έως και 2,5 εκατ. ευρώ.

H επενδυτική περίοδος, όπως ανέφερε η ιδρύτρια της Metavallon Αλεξάνδρα Χολή, είναι πέντε χρόνια, ενώ η περίοδος αποεπένδυσης, με στόχο τη «συγκομιδή» αποδόσεων, θα διαρκέσει άλλα πέντε έτη – σύνολο 10 έτη. Η πρώτη πρόσκληση για τη χρηματοδότηση σχεδίων pre-seed αναμένεται να δημοσιευθεί την 1η Μαρτίου 2018, με στόχο να έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στελέχη της Metavallon, η εταιρεία ήδη έχει εντοπίσει μικρό αριθμό επίδοξων επιχειρηματιών και εκτιμά ότι μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει χρηματοδοτήσει 5 έως 6 επιχειρηματικά σχέδια.

Το Metavallon VC είναι το πρώτο επενδυτικό κεφάλαιο που χρηματοδοτεί το EquiFund. Το τελευταίο είναι το ταμείο συμμετοχών που επενδύει σε άλλα ταμεία (fund of funds) και το οποίο δημιουργήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας με κεφάλαια του ΕΣΠΑ (200 εκατ. ευρώ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) με κεφάλια ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή