ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με κέρδη ύψους 67,2 εκατ. έκλεισε το 2017 ο όμιλος ΟΤΕ

me-kerdi-ypsoys-67-2-ekat-ekleise-to-2017-o-omilos-ote-2235062

Μικρή κάμψη εσόδων και κερδών παρουσίασε για το 2017 ο ΟΤΕ. Παράλληλα η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε ότι υπερδιπλασιάζει το διανεμόμενο μέρισμα και από 0,16 ευρώ πέρυσι, φέτος προτείνεται η διανομή 0,35 ευρώ ανά μετοχή.

Πιο αναλυτικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ΟΤΕ για την περασμένη χρονιά διαμορφώθηκε σε 3,86 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,3%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) παρουσίασαν υποχώρηση κατά 1,9% φτάνοντας το 1,24 δισ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,30 δισ. ευρώ, σημειώνοντας επίσης υποχώρηση κατά 1,9%. Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας παρουσίασαν υποχώρηση 52% φτάνοντας τα 67,2 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη μείωση κερδών αποδίδεται κυρίως στην απομείωση των υπεραξιών των θυγατρικών του ομίλου σε Αλβανία (-78,4 εκατ. ευρώ) και Ρουμανία (-55,5 εκατ. ευρώ). Χωρίς αυτές τις απομειώσεις, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώνονται σε 192,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 4,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Η οριακή κάμψη του κύκλου εργασιών του ομίλου μέσα στο 2017 αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εσόδων της θυγατρικής στην Αλβανία (-11,8%) αλλά και στη συρρίκνωση των εσόδων του ομίλου από τις λοιπές δραστηριότητες (-7,8%). Στην Αλβανία συνεχίζεται η μείωση των τελών τερματισμού που πλήττει τα έσοδα, ενώ παράλληλα η θυγατρική του ΟΤΕ υφίσταται ισχυρό ανταγωνισμό, αφού στη χώρα δραστηριοποιούνται τέσσερις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Τα «λοιπά έσοδα» του ομίλου επηρεάστηκαν αρνητικά, καθώς το 2016 υπήρξε το ισχυρό έσοδο του ΟΤΕ από το έργο «Rural Broadband», προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ εμφανίσθηκε χθες ικανοποιημένος για την πορεία του Οργανισμού. «Το 2017 ήταν μία καλή χρονιά για τον όμιλο ΟΤΕ», ανέφερε σε γραπτή δήλωση. Σημείωσε ότι πέρυσι ο ΟΤΕ επένδυσε σημαντικά και ότι οι επενδύσεις του σε δίκτυα οπτικών ινών αποδίδουν, με τις νέες συνδέσεις VDSL να καταγράφουν ρεκόρ στο τρίμηνο, ενώ και η πελατειακή βάση της συνδρομητικής τηλεόρασης συνεχίζει να αυξάνεται. «Πιστεύουμε», πρόσθεσε, «ότι οι επενδύσεις μας, που κορυφώθηκαν τη χρονιά που πέρασε, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει σταδιακά τις δυνατότητές της, τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές και ανταγωνιστικές και τους πολίτες να βελτιώσουν τη ζωή τους».

Σημειώνεται ότι πέρυσι ο ΟΤΕ επένδυσε περίπου 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 580 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Μόνον 83 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για την ανανέωση του φάσματος συχνοτήτων στα 1800 MHz. Για το 2018 οι επενδύσεις αναμένονται στα 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις υποδομές της χώρας.