Ρεκόρ κερδών, παραγωγής, πωλήσεων για τα ΕΛΠΕ το 2017

Ρεκόρ κερδών, παραγωγής, πωλήσεων για τα ΕΛΠΕ το 2017

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας, παραγωγής και πωλήσεων, αλλά και περαιτέρω βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών σημείωσαν τα ΕΛΠΕ το 2017, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων ετών. Ο όμιλος των ΕΛΠΕ ανακοίνωσε χθες συγκρίσιμα κέρδη EBITDA για το 2017 ύψους 834 εκατ. ευρώ (+14%) –το υψηλότερο επίπεδο ιστορικά– και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ύψους 372 εκατ. ευρώ (+40%).

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ), η ανάκαμψη των τιμών αργού πετρελαίου επηρέασε θετικά την αποτίμηση αποθεμάτων, οδηγώντας τα καθαρά κέρδη του ομίλου το 2017 στα 384 εκατ. ευρώ (+17%), καθώς και τα συνολικά έσοδά του, που σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου πωλήσεων ανήλθαν στα 8 δισ. ευρώ (+20%).

Αξιοσημείωτη είναι η βελτίωση στη χρηματοοικονομική θέση του ομίλου με τα χρηματοοικονομικά έξοδα να καταγράφουν μείωση, για ένα ακόμα τρίμηνο, κατά 28% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ καλά αποτελέσματα του ομίλου, πρότεινε στη γενική συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή, που αναλογεί σε συνολικό μέρισμα, για τη χρήση του 2017, 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

Αξιοσημείωτη είναι η βελτίωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του ομίλου. Το χρηματοοικονομικό κόστος μειώθηκε το 2017 κατά 18% και τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν στα 165 εκατ. ευρώ που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 ετών, μετά τις αναχρηματοδοτήσεις ομολόγων και τραπεζικών δανείων αλλά και τη μείωση του συνολικού δανεισμού κατά 600 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές (συγκρίσιμα κέρδη EBITDA – επενδυτικές δαπάνες) του 2017 ανήλθαν στα 625 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι, παρά τις αυξημένες επενδυτικές δαπάνες, που ανήλθαν στα 209 εκατ. λόγω του αυξημένου προγράμματος συντήρησης των διυλιστηρίων και έργων βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στο 1,8 δισ., σταθερός σε σχέση με τα τελευταία τρίμηνα.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου, η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, με την υποχώρηση των ενδεικτικών περιθωρίων και την ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, οδήγησε τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA στα 170 εκατ. ευρώ (-21%) και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 59 εκατ. ευρώ (-28%). Η συνολική παραγωγή και πωλήσεις για το 2017 ανήλθαν στα 15 (+1%) και 16,1 (+4%) εκατ. τόνους αντίστοιχα, με το ποσοστό μεσαίων κλασμάτων στα 48% και βενζίνης στο 22%.

Η συμμετοχή του ομίλου ΔΕΠΑ στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ΕΛΠΕ το 2017 ανήλθε στα 46 εκατ. ευρώ με τον ΔΕΣΦΑ να έχει σημαντική συμβολή στην αύξηση της συνεισφοράς του.

Μεγάλη πρόκληση οι εξορύξεις στον Πατραϊκό και οι έρευνες σε Ιόνιο, Κρήτη

Tην υψηλή κερδοφορία του ομίλου για τρίτη συνεχή χρονιά και τις προοπτικές που δημιουργεί για το μέλλον η εξυγίανση της χρηματοοικονομικής δομής του, επισήμανε σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017 ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός.

«Με την εξυγίανση της χρηματοοικονομικής δομής, τη διαρκή αυξητική πορεία παραγωγής και πωλήσεων, το ρεκόρ κερδοφόρων αποτελεσμάτων για τρίτο στη σειρά έτος και τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους 0,40 ευρώ ανά μετοχή, ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες η θητεία του παρόντος διοικητικού συμβουλίου, έχοντας δρομολογήσει το σημαντικότατο για την εθνική οικονομία πρόγραμμα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, με τη συμμετοχή κορυφαίων πετρελαϊκών ομίλων, όπως η ExxonMobil, η Total και η Edison», τόνισε ο κ. Τσοτσορός.

Υπεραπόδοση

Στο ρεκόρ παραγωγής και διάθεσης προϊόντων που, όπως είπε, «ξεπέρασαν τα 16 εκατ. μετρικούς τόνους, στην πρωτοφανή υπεραπόδοση των διυλιστηρίων που αυξήθηκε κατά 50%, στη διεύρυνση των προμηθευτών πρώτων υλών και στη διαρκή επέκταση σε νέες αγορές» απέδωσε τα αποτελέσματα του 2017 ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης.

Η πραγματική πρόκληση, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι η προετοιμασία των εξορύξεων στον Πατραϊκό και η έρευνα υδρογονανθράκων σε πρωτόγνωρα μεγάλες περιοχές, που εκτείνονται από το Ιόνιο μέχρι νότια της Κρήτης». Στη σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης, έδωσε έμφαση στις δηλώσεις του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, όπως επίσης και στην ανάγκη του σχεδιασμού της επόμενης ημέρας. «Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν ολοκληρώσει πλέον ένα μεγάλο κύκλο στην επιχειρηματική ζωή τους, κερδίζοντας ένα στοίχημα που βάλαμε πριν από αρκετά χρόνια για τη στρατηγική αναβάθμιση της θέσης τους, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια.

Τα οφέλη είναι προφανή σε όλους, τους μετόχους, τους εργαζομένους και φυσικά την ελληνική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δουλειά μας τώρα είναι να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για τα ΕΛΠΕ, εκμεταλλευόμενοι την ισχυρή θέση μας και το εξαιρετικό στελεχιακό δυναμικό, για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή