ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τελικός γύρος προσφορών για «Σελόντα» και «Νηρεύς»

Τελικός γύρος προσφορών για «Σελόντα» και «Νηρεύς»

Προς ένα νέο γύρο όπου οι διεκδικητές των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας «Σελόντα» και «Νηρεύς», δηλαδή η Amerra Capital και η Diorasis, θα κληθούν να καταθέσουν τις τελικές τους προσφορές βαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Μάλιστα, κύκλοι με γνώση των διαπραγματεύσεων τοποθετούν αυτή την εξέλιξη στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Η ανάγκη για ένα νέο γύρο φέρεται να προέκυψε από το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες διατυπώνονται ενστάσεις και παράπονα σχετικά με τη μέθοδο που ακολουθείται στην αξιολόγηση των προσφορών, ενστάσεις που κανείς δεν θα ήθελε να μετατραπούν σε καταγγελία του διαγωνισμού. «Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια», δηλώνουν χαρακτηριστικά στην «Κ» οι ίδιοι κύκλοι, ενώ πληροφορίες θέλουν τους διεκδικητές και ειδικά τους μετόχους του fund Diorasis να είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, εάν δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του Amerra Capital προβλέπει τη διάθεση υψηλών κεφαλαίων προς επένδυση σε «Σελόντα» και «Νηρεύς» και αποπληρωμή του χρέους, χωρίς να περιλαμβάνει διαγραφή μέρους αυτού. Βασικό στοιχείο της προσφοράς του έτερου fund, της Diorasis, είναι η διαγραφή μέρους του χρέους, γεγονός που θέτει τις δύο εταιρείες γρήγορα σε καθαρή οικονομική θέση.

Αυτό που αναμένουν τώρα οι δύο διεκδικητές είναι οι τράπεζες και η Lazard, που έχει τον ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου στον σχετικό διαγωνισμό, να δώσουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τη βαρύτητα που έχει κάθε στοιχείο της προσφοράς, δηλαδή κατά πόσον γέρνει για παράδειγμα τη ζυγαριά προς τη μία ή την άλλη πλευρά το «κούρεμα» δανείων ή το επενδυτικό πλάνο. Οπως υποστηρίζουν κύκλοι που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, η μη ύπαρξη σαφούς παραμετροποίησης έχει λειτουργήσει διαβρωτικά στην εξέλιξη του διαγωνισμού. Αποδίδουν δε και σε αυτόν τον παράγοντα την απουσία ομοφωνίας μεταξύ των τραπεζών που εν προκειμένω είναι οι πωλητές της «Σελόντα» και της «Νηρεύς».

Σημειώνεται ότι προς πώληση από τις τράπεζες είναι το 79,61% της «Σελόντα» και το 74,98% της «Νηρεύς». Το αμερικανικών συμφερόντων fund Amerra έχει εξαγοράσει από το 2016 την εταιρεία «Ανδρομέδα», η οποία μέχρι τότε ανήκε στην Global Finance. Ο έτερος διεκδικητής, το ελληνικών συμφερόντων fund Diorasis, εξαγόρασε το 2014 έναντι 20 εκατ. ευρώ την εταιρεία «Υδατοκαλλιέργειες Γ. & Π. Μπιτσάκος».