Πτώση 0,84% με αναιμικό τζίρο στο Χ.Α.

Πτώση 0,84% με αναιμικό τζίρο στο Χ.Α.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτική άπνοια επικράτησε στο Χρηματιστήριο καθώς η καθαρή αξία των συναλλαγών δεν υπερέβη τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τα πακέτα η μεικτή αξία των συναλλαγών έφθασε τα 32,06 εκατ. ευρώ. Για το ελληνικό χρηματιστήριο πρόσθετη πηγή αβεβαιότητας εκτός της απουσίας των ξένων χαρτοφυλακίων είναι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, η ένταση στα ελληνοτουρκικά και η επιδείνωση του πολιτικού κλίματος λόγω του σκανδάλου Novartis. Στα παραπάνω προστέθηκε και η χθεσινή παραίτηση της αναπληρώτριας υφυπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, που έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό και πιθανότατα θα λειτουργήσει ως καταλύτης για έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,84% στις 837,04 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 846,52 (0,28%) και 836,82 μονάδων (-0,86%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,63%, στις 2.146,77 μονάδες, ενώ στο -1,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap στις 1.330,73 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,29% στις 909,84 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-4,76%) και ακολούθησε ο τίτλος της Lamda Development (-3,11%), των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (-2,39%), των Ελληνικών Πετρελαίων (-2,41%). Σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 2,22% σημείωσε ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας και ακολούθησε η μετοχή του Jumbo (-2,05%), της Τράπεζας Πειραιώς (-1,84%), ενώ η ΔΕΗ υπέστη απώλειες 1,13% και διαμορφώθηκε στα 2,81 ευρώ. Αντίθετα, με ημερήσια κέρδη 1,97% ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Motor Oil και ανήλθε στα 18,66 ευρώ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές, επισημαίνοντας ότι το Χ.Α. αναμένει καλά νέα από το μέτωπο των τραπεζών – stress test, διαχείριση κόκκινων δανείων και τις διαπραγματεύσεις για την τελευταία αξιολόγηση και την ελάφρυνση χρέους.

Ενας ακόμη θετικός καταλύτης για την αγορά τις επόμενες εβδομάδες θα είναι τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών. Τα πρώτα μηνύματα (από ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Coca-Cola και ΟΛΠ) ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μπει σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης, αυξάνοντας την κερδοφορία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή