Σε εκπλειστηριασμό οδεύουν τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΝΑΕ

Σε εκπλειστηριασμό οδεύουν τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΝΑΕ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε από το μονομελές πρωτοδικείο, έπειτα από αναμονή τριών μηνών, η αίτηση του Δημοσίου και της Τραπέζης Πειραιώς για την υπαγωγή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή από νομικές ενέργειες της βασικής μετόχου των ΕΝΑΕ, Privinvest, κάτι που δεν είναι διόλου βέβαιο, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εκπλειστηριάσει μέσω διεθνούς διαγωνισμού αρχικά περιουσιακά στοιχεία του εμπορικού τμήματος των ναυπηγείων και κατόπιν το στρατιωτικό. Ενα διαγωνισμό στον οποίο, εφόσον τελικά προχωρήσει, η Cosco αναμένεται να υποβάλει προσφορά τουλάχιστον για την κτιστή δεξαμενή 5 που είναι η μεγαλύτερη της Μεσογείου, όπως έχουν επιβεβαιώσει στην «Κ» κορυφαία στελέχη της.

Δημόσιο και Πειραιώς, ως βασικοί πιστωτές, είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση για ένταξη της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης του νόμου 4307/2014 στο Μονομελές Πρωτοδικείου Αθηνών, με στόχο την απεμπλοκή των ναυπηγείων από το αδιέξοδο λειτουργίας τους λόγω των χρόνιων προβλημάτων με τον βασικό τους μέτοχο αλλά και το ζήτημα των κρατικών επιδοτήσεων. Η αίτηση συζητήθηκε στις 17 Νοεμβρίου και ο φάκελος έκλεισε στις 22 Νοεμβρίου.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη της υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, εκπρόσωπος της Privinvest χαρακτηρίζει την απόφαση ως έχουσα «πολιτικά κίνητρα». «Με αυτό το τελευταίο βήμα, η Ελληνική Δημοκρατία ενέτεινε την απαλλοτρίωση της επένδυσής μας στην Ελλάδα. Διεθνείς διαδικασίες διαιτησίας στο ICSID βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και αυτά τα τελευταία βήματα θα χρησιμοποιηθούν στις διαδικασίες έρευνας», καταλήγει η Privinvest.

Σε κάθε περίπτωση για να συμμετέχουν επενδυτές στους διαγωνισμούς (το εμπορικό κομμάτι θα πουληθεί τμηματικά και όχι συνολικά, όπως επιτρέπει ο νόμος 4307, καθώς το δεύτερο αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο και αποφάσεις, εξηγούν στην «Κ» νομικοί που χειρίζονται την υπόθεση), είναι σαφές πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία νομική εκκρεμότητα ή αξίωση τρίτου.

Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte που κατατέθηκε στο δικαστήριο στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2017, οι υποχρεώσεις των ΕΝΑΕ ανέρχονταν σε 1,37 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 247,75 εκατ. αποτελούν ανεκτέλεστο έργο προς το Πολεμικό Ναυτικό), 661,9 εκατ. είναι οι κρατικές ενισχύσεις (201,8 εκατ. μαζί με τους τόκους) που πρέπει να ανακτηθούν από το Δημόσιο βάσει απόφασης της Ε.Ε., 24,39 εκατ. είναι οφειλές προς την Τράπεζα Πειραιώς και 175 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους. Η Deloitte υπολογίζει πως ακόμα και αν η απόφαση της διαιτησίας, κατά της οποίας ήδη στρέφεται το Δημόσιο, ισχύσει και πληρωθούν 155 εκατ. στην ΕΝΑΕ, τα χρέη της παραμένουν στα δυσθεώρητα επίπεδα των 864,8 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, προ ολίγων ημερών το ελληνικό Δημόσιο εξασφάλισε προσωρινή διαταγή εις βάρος της ΕΝΑΕ με την οποία αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που επιδίκαζε στην εταιρεία ποσό 200 εκατ. ευρώ περίπου. Τη διαταγή εξέδωσε το Εφετείο Αθηνών, καθώς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), συμφερόντων Privinvest, επιχείρησαν να εκτελέσουν τη διαιτητική απόφαση εξασφαλίζοντας διαταγή πληρωμής στο Λουξεμβούργο και επιδιώκοντας κατάσχεση λογαριασμών του ελληνικού Δημοσίου.

Να σημειωθεί πως την ερχομένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η προσφυγή που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εις βάρος της Ελλάδας (Υπόθεση C-93/17) για μη συμμόρφωση με την απόφασή του, με την οποία διατασσόταν το Δημόσιο να ανακτήσει έντοκα τις κρατικές ενισχύσεις, που είχαν χορηγηθεί στην ΕΝΑΕ, ύψους 524,8 εκατ. ευρώ. Μετά την ένταξη της ΕΝΑΕ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης το Δημόσιο αποκτά ισχυρά επιχειρήματα για να απαλλαγεί, εκτιμούν νομικοί κύκλοι της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή