Κατά 21,6% ενισχύθηκε η αξία των ελληνικών εξαγωγών τον Ιανουάριο

Κατά 21,6% ενισχύθηκε η αξία των ελληνικών εξαγωγών τον Ιανουάριο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το… δεξί μπήκε το 2018 για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς συνεχίστηκε και το νέο έτος η ανοδική τους πορεία. Την ίδια ώρα, ωστόσο, παρατηρείται συνέχιση της μεγάλης αύξησης και των εισαγωγών, στοιχείο που οφείλεται, αφενός, στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης για πρώτες ύλες και καταναλωτικά αγαθά και, αφετέρου, στη μη επαρκή αντικατάσταση των εισαγόμενων αγαθών από εγχωρίως παραγόμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 σε 2,14 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017 κατά 18,5%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και της αξίας των πλοίων, οι εξαγωγές κατέγραψαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, 21,6%, και διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ.

Οι εισαγωγές κατέγραψαν επίσης σημαντική άνοδο, η οποία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία ανήλθε σε 18,3% και η αξία τους διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2018 σε 3,06 δισ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και της αξίας των πλοίων, οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε 4,47 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 1,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω προκύπτει μείωση του εμπορικού ελλείμματος εάν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή και τα πλοία, αλλά αύξηση εάν αυτά εξαιρεθούν. Ειδικότερα, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και της αξίας των πλοίων, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εμφανίζεται να υποχωρεί κατά 14,8% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017 και να διαμορφώνεται σε 1,98 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και της αξίας των πλοίων, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε σε 1,36 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 14,4%.

Οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανήλθαν σε 1,31 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 51,6% του συνόλου των εξαγωγών και καταγράφοντας αύξηση κατά 13,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017. Οι εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες διαμορφώθηκαν σε 1,23 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 24,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017.

Οι εξαγωγές πετρελαιοειδών διαμορφώθηκαν συνολικά σε 841,9 εκατ. ευρώ, των βιομηχανικών ειδών σε 406,5 εκατ. ευρώ και των τροφίμων σε 342 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT