Στρατηγικοί επενδυτές στον βασικό μέτοχο της Εθνικής Πανγαίας

Στρατηγικοί επενδυτές στον βασικό μέτοχο της Εθνικής Πανγαίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες προοπτικές για τη μελλοντική ανάπτυξη της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ δημιουργεί η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Invel δύο νέων στρατηγικών επενδυτών διεθνούς βεληνεκούς, της αμερικανικής Castlelake, που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 15 δισ. ευρώ, και του βρετανικού επενδυτικού fund Coller Capital. Η εν λόγω κίνηση αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη της δεύτερης φάσης του στρατηγικού σχεδιασμού της Εθνικής Πανγαίας, που αφορά στη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Invel Real Estate Management, η πρώτη φάση της εν λόγω διαδικασίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς αυξήθηκε η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων από 932 εκατ. ευρώ σε 1,6 δισ. ευρώ, διευρύνοντας την παρουσία της εισηγμένης στην Ιταλία και την Κύπρο. Σημειωτέον ότι, παράλληλα, έχει διευρυνθεί σημαντικά και το μείγμα των μισθωτών, ώστε να περιοριστεί η οικονομική εξάρτηση από την Εθνική Τράπεζα, καθώς μεγάλο μέρος των ακινήτων είναι καταστήματα του τραπεζικού ομίλου.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι νέοι επενδυτές έχουν αποκτήσει έμμεσο ποσοστό 49% στην Πανγαία, δεδομένου ότι η Invel είναι ο κάτοχος του 65,49% της εταιρείας. Την «τριάδα» των θεσμικών επενδυτών συμπληρώνει η York Capital Management, η οποία συμμετέχει στο σχήμα από την αρχική απόκτηση της Πανγαίας το 2013. Ο διευθύνων σύμβουλος της Invel κ. Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου ανέφερε ότι «η Πανγαία προσφέρει μια πολύ ελκυστική πλατφόρμα για ανάπτυξη στην κατάλληλη οικονομική συγκυρία» και ότι «η σύναψη της σχέσης με τους νέους επενδυτικούς εταίρους θα αποτελέσει εφαλτήριο για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα». Η αλλαγή στο μετοχικό σχήμα της Invel έγινε μέσω της αποχώρησης του Ισραηλινού επιχειρηματία κ. Μπένι Στάινμετζ, με τη συγκατάθεση και της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο 33% στην Πανγαία.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία δρομολογεί την έκδοση ομολογιακού δανείου 250 εκατ. ευρώ, διαδικασία που αναμένεται να προχωρήσει τις προσεχείς εβδομάδες, μετά και την «ισχυροποίησή» της με τους νέους θεσμικούς επενδυτές διεθνούς εμβέλειας. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας προχώρησε και στις πρώτες κινήσεις για το 2018, δαπανώντας 17 εκατ. ευρώ και εγκαινιάζοντας και την παρουσία της στον κλάδο των αποθηκών, συνάπτοντας προσύμφωνο για την απόκτηση ενός υπό ανέγερση συγκροτήματος logistics, επιφάνειας της τάξεως των 27.200 τ.μ., στον Ασπρόπυργο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή