ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κάμψη εσόδων και κερδών για την ΟΤΕglobe το 2017

kampsi-esodon-kai-kerdon-gia-tin-oteglobe-to-2017-2238644

Οριακή μείωση εσόδων και καθαρών κερδών παρουσίασε το 2017 η OTEglobe. Η εταιρεία, θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ με δραστηριότητα στις διεθνείς επικοινωνίες, παρουσίασε έσοδα 333,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 2% σε σχέση με το 2016. Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) παρουσίασαν μείωση κατά 3%.

Αντίθετα, σημαντική αύξηση, κατά 15%, παρουσίασαν τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) που πέρυσι έφτασαν τα 18,5 εκατ. ευρώ. Μικρότερη ήταν η αύξηση των καθαρών κερδών προ φόρων, κατά 5% στο ίδιο διάστημα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 8,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της OTEglobe, η κάμψη των εσόδων επηρεάστηκε κυρίως από την πτώση τιμών στη διεθνή αγορά χονδρικής, η οποία όμως αντισταθμίστηκε έως ένα βαθμό από την αύξηση εσόδων από υπηρεσίες διεθνών χωρητικοτήτων ως απόρροια των επενδύσεων των τελευταίων ετών, καθώς και από τη διατήρηση των υψηλών εσόδων από υπηρεσίες φωνής. Η διοίκηση της OTEglobe υπενθυμίζει ότι από το 2007, η εταιρεία έχει υπερδιπλασιάσει τα έσοδά της αφού από165,1 εκατ. ευρώ, πέρυσι ανήλθαν σε 333,5 εκατ. ευρώ. Πάνω από το 80% των εσόδων του 2017 προέρχεται από διεθνείς πελάτες.

Τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με την εταιρεία, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το νέο υποθαλάσσιο διηπειρωτικό καλώδιο Asia – Africa – Europe-1 (ΑΑΕ-1). Το συγκεκριμένο καλώδιο αναπτύχθηκε από κοινοπραξία 19 διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, μεταξύ των οποίων και η OTEglobe.

To νέο καλώδιο, συνολικού μήκους 25.000 χλμ., αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα καλώδια στον κόσμο που συνδέει το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, με τη Μ. Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. Σημαντικό μέρος αυτής της κίνησης περνάει πλέον και από την Ελλάδα μέσω του καλωδιακού σταθμού των Χανίων στην Κρήτη, με τα οικονομικά οφέλη της λειτουργίας του να διακρίνονται ήδη μέσα στο 2017, ενώ αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα πέρυσι, η εταιρεία προχώρησε στον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού δικτύου κορμού της με την προσθήκη χιλιάδων χιλιομέτρων οπτικής ίνας στην Ευρώπη.