Αύξηση κερδών 87% και τζίρου 11% για την Aegean το 2017

Αύξηση κερδών 87% και τζίρου 11% για την Aegean το 2017

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 11% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 1,12 δισ. ευρώ, και καθαρά κέρδη ενισχυμένα κατά 87% εμφάνισε η Aegean το 2017. Η δυναμική στις πτήσεις εξωτερικού οδήγησε τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) στα 120 εκατ. ευρώ, 56% υψηλότερα από το 2016. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 85,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 66%, ενώ και τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 87% και ανήλθαν σε 60,4 εκατ. ευρώ.

Η συνολική κίνηση ανήλθε σε 13,2 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 6%. Το δίκτυο εξωτερικού οδήγησε και πάλι την ανάπτυξη της εταιρείας, καταγράφοντας άνοδο 9%, φτάνοντας τα 7,3 εκατ. επιβάτες. Σημειώνεται ότι κατά την εξαγορά της Olympic Air το 2013, η αθροιστική κίνηση εξωτερικού των δύο εταιρειών ήταν μόλις 4,3 εκατ. επιβάτες.

Αντίστοιχα, στο δίκτυο εσωτερικού η αύξηση της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 3% με 5,9 εκατ. επιβάτες, παρά την αύξηση της δραστηριοποίησης ανταγωνιστικών εταιρειών.

Τη ζήτηση υποστήριξαν τόσο η λειτουργία διασύνδεσης του κόμβου της Αθήνας για επισκέπτες προς μικρά και μεγάλα νησιά όσο και οι χαμηλότεροι ναύλοι.

Η αύξηση των επιβατών και του αποτελέσματος, παρά τον σταθερό αριθμό πτήσεων, οφείλεται κυρίως στη βελτίωση της διαχείρισης του δικτύου, με τη μέση πληρότητα να φτάνει στο 83,2% παρά την έντονη εποχικότητα της ζήτησης, από 77,4% το προηγούμενο έτος.

Οι καθαρές λειτουργικές ροές διπλασιάστηκαν σε 120 εκατ. ευρώ από 59,7 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε 307,4 εκατ. ευρώ στις 31.12.2017. Σημειώνεται ότι κατά το 2017 ολοκληρώθηκε η τμηματική καταβολή του τιμήματος εξαγοράς της Olympic Air.

«Είναι τιμή για την προσπάθεια των ανθρώπων μας, αλλά και κεφάλαιο για την εξέλιξη της εταιρείας, ότι έρευνες που διεξάγονται –μεταξύ άλλων από τη Skytrax, το Condé Nast Traveler, καθώς και την Airlineratings.com– μας κατατάσσουν πλέον μεταξύ των καλύτερων εταιρειών παγκοσμίως. Η επίτευξη πληρότητας στο επίπεδο του 83%, δεδομένης της εποχικότητας της ζήτησης της Ελλάδας και στο πλαίσιο αυξανόμενου ανταγωνισμού, αποδεικνύει την ωρίμανση της οργάνωσής μας στη διαχείριση δικτύου και ναύλων. Το 2018 ξεκίνησε θετικά, με αυξημένες πληρότητες και αυξημένα δρομολόγια που στηρίζουμε και τον χειμώνα. Η απασχόληση όμως του στόλου τον χειμώνα παραμένει χαμηλή. H επέκταση της τουριστικής περιόδου με κατάλληλες πολιτικές και προϊόντα και η ανάκαμψη της καταναλωτικής δύναμης των Ελλήνων είναι απαραίτητα στοιχεία για την άμβλυνση των ζημιών κατά την περίοδο των χειμερινών μηνών. Προγραμματίζουμε την έναρξη 18 νέων προορισμών, προσθήκη 700.000 επιπλέον θέσεων, αλλά και περαιτέρω σημαντική επένδυση σε προϊόντα και υπηρεσίες», δήλωσε με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Aegean ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Γερογιάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή