Τι ψάχνουν οι Αμερικανοί για τη «Σωληνουργεία Κορίνθου»

Τι ψάχνουν οι Αμερικανοί για τη «Σωληνουργεία Κορίνθου»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 6 Μαρτίου 2018 η Λίζα Μπάρτον, γραμματέας της επιτροπής διεθνούς εμπορίου των ΗΠΑ, συνόψισε σε ένα έγγραφό της τους όρους υπό τους οποίους κινήθηκε η αντιντάμπινγκ διαδικασία της επιτροπής εναντίον εταιρειών μιας σειράς χωρών, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η «Σωληνουργεία Κορίνθου». Οπως είχε γράψει η «Κ» στις 26 Φεβρουαρίου 2018, «η ελληνική επιχείρηση βρίσκεται ενώπιον του ενδεχόμενου επιβολής μέτρων αντιντάμπινγκ, τελών ή και ποσοστώσεων επί των εξαγωγών της στις ΗΠΑ, κατηγορούμενη δηλαδή για πώληση στις ΗΠΑ σε τιμές κάτω από τη “δίκαιη αξία” ή και το κόστος παραγωγής σε σχέση με την αγορά αναφοράς τους, συνήθως την εγχώρια αγορά τους και επί του προκειμένου για τη “Σωληνουργεία Κορίνθου” αυτή της Ευρώπης».

Ομως στο έγγραφο της Μπάρτον, που συνοψίζει την πρώτη φάση της διαδικασίας με βάση έναν νόμο του 1930, αναφέρεται ότι μια σειρά υπό έλεγχο επιχειρήσεις επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις τους στην πώληση προϊόντων χάλυβα στην αμερικάνικη αγορά, σε αντίθεση με τη «Σωληνουργεία» που πουλάει σε τιμή κατώτερη της δίκαιης τιμής (LTFV).

Στις 13 Μαρτίου η επιτροπή αποφάσισε να συνεχισθούν οι έρευνες ενώ στις αρχές Απριλίου θα δημοσιευθούν τα προκαταρκτικά συμπεράσματά τους για τις εταιρείες όλων των χωρών που τελούν υπό έρευνα (και της Ελλάδας) για την παραγωγή χαλύβδινων σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος. Η «Σωληνουργεία», αντίθετα, φαίνεται από τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στον σχετικό φάκελο ότι απειλεί –κατά την επιτροπή– με μη δίκαιες τιμές τους παραγωγούς της αμερικανικής αγοράς για το 2018, δηλαδή υπό τις προϋποθέσεις κάποιων τιμών θα μπορούσε να παραβιάζει τον νόμο του 1930.

Η υπόθεση λοιπόν της «Σωληνουργεία Κορίνθου» θα κριθεί χωριστά και οι ερευνητές της αμερικανικής επιτροπής θα κληθούν να εξετάσουν στοιχεία κόστους για να κρίνουν αν μετουσιώνονται σε κατηγορία οι υποψίες τους που προκαλούνται από ανταγωνιστές της ελληνικής επιχείρησης στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες για την έρευνα δημοσιεύθηκαν στο «αρχείο της αμερικανικής κυβέρνησης» στις 12 Μαρτίου του 2018 (https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2018-03-12/pdf/2018-04848.pdf).

Η έρευνα για τη «Σωληνουργεία» αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019, αλλά ένα κρίσιμο ζήτημα είναι το ύψος του δασμολογίου που θα επιβληθεί έως την ολοκλήρωση της έρευνας. Μετά την κατασκευή του South East Supply Header, ενός αγωγού αερίου 442,5 χιλιομέτρων το 2007, η «Σωληνουργεία» παρουσίασε την τελευταία τριετία σταθερή ανοδική πορεία στις εξαγωγές της στην αμερικανική αγορά, γεγονός που φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στην απόφαση τουλάχιστον ενός εκ των ανταγωνιστών της να κινήσει τη σχετική διαδικασία, καθώς το μέγεθός της άρχισε να γίνεται υπολογίσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT