ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οριακή ενίσχυση της αγοράς πληροφορικής το 2018

oriaki-enischysi-tis-agoras-pliroforikis-to-2018

Σε θετικό έδαφος αναμένεται να κινηθεί φέτος η ελληνική αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), μετά τις αρνητικές επιδόσεις που σημείωσε την τριετία 2014-2016. Πέρυσι, η αγορά ΤΠΕ στην Ελλάδα σταθεροποιήθηκε, ενώ για φέτος προβλέπεται να καταγράψει οριακή ανάπτυξη κατά 0,3%. Σε ό,τι αφορά την περυσινή χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εuropean Information Technology Observatory (EITO), που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), η αγορά διαμορφώθηκε σε 5,48 δισ. ευρώ. Κατέγραψε, έτσι, σχεδόν μηδενική ανάπτυξη. Το 2018, η αγορά αναμένεται να σημειώσει οριακή άνοδο (+0,3%), με την αξία της να διαμορφώνεται στα 5,5 δισ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή, θετικά συμβάλλει η αγορά των προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 2,9%. Θα φτάσει, έτσι, τα 1,75 δισ. ευρώ, από περίπου 1,7 δισ. ευρώ το 2017. Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση (2017: +1,2%). Ωστόσο, τη διετία 2015-16 η αγορά παρουσίασε σημαντική υποχώρηση άνω του 4% ετησίως.

Τόσο πέρυσι όσο και φέτος, μοχλός ανάπτυξης της αγοράς πληροφορικής ήταν οι υπηρεσίες και το λογισμικό πληροφορικής. Πέρυσι, η αγορά λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής εκτιμάται ότι σημείωσε άνοδο 2,5% και φέτος αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη κατά 3,6%. Χαμηλότερες επιδόσεις εμφανίζει η αγορά εξοπλισμού πληροφορικής, η οποία φέτος αναμένεται να έχει επίδοση κατά 1,5%.

Αντίθετα με εκείνη της πληροφορικής, η αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, φέτος, θα παρουσιάσει υποχώρηση κατά 0,8%. Συγκεκριμένα, ο ΕΙΤΟ εκτιμά ότι θα ανέλθει σε 3,75 δισ. ευρώ από 3,78 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι ανήλθε πέρυσι. Μάλιστα, θα καταγράψει μεγαλύτερη ποσοστιαία κάμψη απ’ ό,τι το 2017, όταν η αγορά κατέγραψε πτώση 0,5% σε σχέση με το 2016. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΕΙΤΟ εκτιμά πως κατά τη φετινή πορεία, η κάμψη των μεγεθών στις τηλεπικοινωνίες αφορά τόσο τις υπηρεσίες (τηλεφωνία, δεδομένα), όσο και τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (συσκευές κ.λπ.). Πάντως, τα ποσοστά υποχώρησης της αγοράς τηλεπικοινωνιών για τη διετία 2017-18 είναι χαμηλότερα από εκείνα της τριετίας 2014-16.