Οριακή ενίσχυση της αγοράς πληροφορικής το 2018

Οριακή ενίσχυση της αγοράς πληροφορικής το 2018

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό έδαφος αναμένεται να κινηθεί φέτος η ελληνική αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), μετά τις αρνητικές επιδόσεις που σημείωσε την τριετία 2014-2016. Πέρυσι, η αγορά ΤΠΕ στην Ελλάδα σταθεροποιήθηκε, ενώ για φέτος προβλέπεται να καταγράψει οριακή ανάπτυξη κατά 0,3%. Σε ό,τι αφορά την περυσινή χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εuropean Information Technology Observatory (EITO), που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), η αγορά διαμορφώθηκε σε 5,48 δισ. ευρώ. Κατέγραψε, έτσι, σχεδόν μηδενική ανάπτυξη. Το 2018, η αγορά αναμένεται να σημειώσει οριακή άνοδο (+0,3%), με την αξία της να διαμορφώνεται στα 5,5 δισ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή, θετικά συμβάλλει η αγορά των προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 2,9%. Θα φτάσει, έτσι, τα 1,75 δισ. ευρώ, από περίπου 1,7 δισ. ευρώ το 2017. Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση (2017: +1,2%). Ωστόσο, τη διετία 2015-16 η αγορά παρουσίασε σημαντική υποχώρηση άνω του 4% ετησίως.

Τόσο πέρυσι όσο και φέτος, μοχλός ανάπτυξης της αγοράς πληροφορικής ήταν οι υπηρεσίες και το λογισμικό πληροφορικής. Πέρυσι, η αγορά λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής εκτιμάται ότι σημείωσε άνοδο 2,5% και φέτος αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη κατά 3,6%. Χαμηλότερες επιδόσεις εμφανίζει η αγορά εξοπλισμού πληροφορικής, η οποία φέτος αναμένεται να έχει επίδοση κατά 1,5%.

Αντίθετα με εκείνη της πληροφορικής, η αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, φέτος, θα παρουσιάσει υποχώρηση κατά 0,8%. Συγκεκριμένα, ο ΕΙΤΟ εκτιμά ότι θα ανέλθει σε 3,75 δισ. ευρώ από 3,78 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι ανήλθε πέρυσι. Μάλιστα, θα καταγράψει μεγαλύτερη ποσοστιαία κάμψη απ’ ό,τι το 2017, όταν η αγορά κατέγραψε πτώση 0,5% σε σχέση με το 2016. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΕΙΤΟ εκτιμά πως κατά τη φετινή πορεία, η κάμψη των μεγεθών στις τηλεπικοινωνίες αφορά τόσο τις υπηρεσίες (τηλεφωνία, δεδομένα), όσο και τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (συσκευές κ.λπ.). Πάντως, τα ποσοστά υποχώρησης της αγοράς τηλεπικοινωνιών για τη διετία 2017-18 είναι χαμηλότερα από εκείνα της τριετίας 2014-16.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή