Τα ΕΛΠΕ επιβεβαιώνουν τις επαφές μεταξύ Δημοσίου και Paneuropean

Τα ΕΛΠΕ επιβεβαιώνουν τις επαφές μεταξύ Δημοσίου και Paneuropean

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο μεταβίβασης από κοινού πλειοψηφικού πακέτου μετοχών τους στα ΕΛΠΕ, η έκβαση των οποίων αναμένεται εντός του προσεχούς διαστήματος, βρίσκονται το ελληνικό Δημόσιο και η Paneuropean, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των ΕΛΠΕ προς το Χ.Α. Η ανακοίνωση εκδόθηκε σε απάντηση επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, με αφορμή δημοσιεύματα που είδαν κατά τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη διάθεση μετοχών της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. από τους βασικούς μετόχους της, Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A (POIH) και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., λάβαμε, μετά από σχετικό αίτημά μας και επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενημέρωση από τους εν λόγω μετόχους, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό Δημόσιο και η POIH ευρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο μεταβίβασης από κοινού πλειοψηφικού πακέτου μετοχών τους στην Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., τη διαδικασία της από κοινού μεταβίβασης και τη ρύθμιση των μεταξύ τους σχέσεων.

Σύμφωνα με τους μετόχους, οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει, αναμένεται όμως εντός του προσεχούς διαστήματος η έκβαση των σχετικών διαπραγματεύσεων. Το ΤΑΙΠΕΔ και η POIH θα προβούν στις απαραίτητες ανακοινώσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία όταν συντρέχουν οι συνθήκες για αυτές».

Το δημοσίευμα της «Κ» στις 18 Μαρτίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι των ΕΛΠΕ, ελληνικό Δημόσιο και Paneuropean, φέρονται να έχουν συμφωνήσει στα ποσοστά που θα εκχωρήσουν σε στρατηγικό επενδυτή, αλλά και να έχουν ανταλλάξει προτάσεις για το shareholder agreement (συμφωνία μετόχων). Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα, τόνισε ότι οι βασικοί μέτοχοι έχουν συμφωνήσει στο να διατηρήσουν στα ΕΛΠΕ ποσοστό 15% έκαστος και να διαθέσουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σε στρατηγικό επενδυτή, που θα αναζητηθεί με διαδικασίες διεθνούς διαγωνισμού, ποσοστό κοντά στο 31% ο όμιλος Λάτση και κοντά στο 20% τα ΕΛΠΕ, καθώς επίσης και το μάνατζμεντ. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι προϋπόθεση για την εκκίνηση του σχετικού διαγωνισμού αποτελεί το ξεκαθάρισμα του τοπίου σχετικά με τη θέση της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να γνωρίζουν το ακριβές χαρτοφυλάκιο των ΕΛΠΕ, δεδομένου ότι συμμετέχουν με ποσοστό 35% στη ΔΕΠΑ. H συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει απόσυρση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας μέσω της πώλησης της συμμετοχής της (51% (στην ΕΝΙ και ενίσχυση της θέσης της στην ΕΠΑ Αττικής μέσω της εξαγοράς του ποσοστού της Shell (49%) με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών να βρίσκονται σε εξέλιξη από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή