Ενδιαφέρον από Fosun για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ενδιαφέρον από Fosun για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον της Fosun για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, «σε τιμή που θα πρέπει να επικαιροποιηθεί με βάση τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας», δημοσιοποίησε και επίσημα χθες η εκτελεστική αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια του κινεζικού ομίλου, Κανγκ Λαν.

Σε δηλώσεις που έκανε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η κ. Λαν σημείωσε ότι «η Fosun εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να γίνει ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής», ενώ συμπλήρωσε ότι «η στρατηγική της Fosun και η εμπιστοσύνη της προς την εταιρεία έχουν αναγνωριστεί από τον πωλητή, από τον οποίο αναμένουμε να το συνεκτιμήσει στην περίπτωση που η Exin αποτύχει να ολοκληρώσει τη συμφωνία». Σε μια τέτοια περίπτωση, «η Fosun θα χρειαστεί να επανεκτιμήσει τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας πριν κληθεί να επικαιροποιήσει την προσφορά της», κατέληξε η επικεφαλής του κινεζικού ασφαλιστικού ομίλου.

Οι δηλώσεις της κ. Λαν έρχονται μία μόλις εβδομάδα πριν εκπνεύσει η προθεσμία που έχει η Exin Financial Services Holdings προκειμένου να υλοποιήσει τη συμφωνία για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η έλευση της προθεσμίας χωρίς ο πλειοδότης του διαγωνισμού να έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τα αναγκαία κεφάλαια των 718,3 εκατ. ευρώ δίνει τη δυνατότητα στον πωλητή, δηλαδή την Εθνική Τράπεζα, να τον κηρύξει άγονο. Η προθεσμία λήγει την προσεχή Τετάρτη 28 Μαρτίου και σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις της σε ό,τι αφορά την πώληση της μεγαλύτερης θυγατρικής της, της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξάντληση της προθεσμίας δεν συνοδεύεται με την κατάπτωση κάποιας εγγυητικής και η μοναδική επίπτωση είναι η καταβολή αποζημίωσης ύψους 5 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση όμως, λύνει τα χέρια της διοίκησης της ΕΤΕ να κηρύξει έκπτωτο τον πλειοδότη και της επιτρέπει να απευθυνθεί στους άλλους επενδυτές που είχαν συμμετάσχει στον διαγωνισμό, καλώντας τους να επαναβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους και να βελτιώσουν την προσφορά τους. Εκτός από τη Fosun, στην τελική φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει άλλες δύο κινεζικές εταιρείες, η Gongbao και η Wintime, οι προσφορές των οποίων υπολείπονταν της Fosun, η οποία είχε προσφέρει περί τα 620 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Gongbao επανέφερε επίσης το ενδιαφέρον της για την Εθνική Ασφαλιστική μέσω της κινεζικής εταιρείας real estate Rongfeng Holding.

Σε κάθε περίπτωση η επανεμφάνιση των δύο εκ των τριών ενδιαφερομένων, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, σηματοδοτεί και την πρόθεση της τράπεζας ως πωλητή, να επανεκκινήσει τη διαδικασία από το σημείο της ανάδειξης νέου πλειοδότη μεταξύ των υποψηφιοτήτων που έχουν ήδη υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι το σενάριο ενός νέου διαγωνισμού απομακρύνεται χωρίς ωστόσο να έχει αποκλειστεί επισήμως από την Εθνική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιήσει την επίσημη θέση της την προσεχή εβδομάδα και αφού επαληθευθεί το οριστικό ναυάγιο της υποψηφιότητας Exin.

Με δεδομένο πάντως ότι ο όμιλος της Fosun επισημοποίησε το ενδιαφέρον του, είναι σαφές ότι αποτελεί τον ισχυρότερο παίκτη στη νέα φάση διεκδίκησης, καθώς εκτός από την ισχυρή παρουσία που έχει ήδη στη χώρα μέσω των επενδύσεων σε επιχειρήσεις όπως η Folli Follie, η Thomas Cook, το Club Med και την επένδυση στο Ελληνικό από κοινού με τη Lamda Development, αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους ασφαλιστικούς ομίλους. Το ποιος από τους υποψηφίους ωστόσο θα επικρατήσει θα εξαρτηθεί από το τίμημα και το κατά πόσον θα επιτευχθεί η βελτίωση των προσφορών, με στόχο ο πλειοδότης να προσεγγίσει το τίμημα που προσέφερε η Exin, ήτοι τα 718,3 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αν και το τίμημα της Exin είχε αξιολογηθεί από την ασφαλιστική αγορά ως ιδιαίτερα υψηλό, η καλή πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής και η υψηλή κερδοφορία που επιτεύχθηκε το 2017 εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ακολουθήσει.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί δέσμευση της τράπεζας στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης που έχει συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο της τάξεως των περίπου 110 μονάδων βάσης στον pro forma δείκτη CET1 της ΕΤΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή