3,5 εκατ. περισσότερες αεροπορικές θέσεις «έκλεισαν» οι tour operators

3,5 εκατ. περισσότερες αεροπορικές θέσεις «έκλεισαν» οι tour operators

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τον ελληνικό τουρισμό είναι τα τελευταία στοιχεία προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων των ξένων πρακτόρων. Κατά μέσον όρο ζητούν 21% περισσότερες θέσεις από πέρυσι, που ισοδυναμούν με επιπλέον 3,5 εκατομμύρια επιβάτες. Αν και τα στοιχεία αυτά δεν θα μεταφραστούν απαραίτητα σε αφίξεις, καταδεικνύουν την αυξημένη ζήτηση που περιμένουν από τους πελάτες τους για την Ελλάδα οι μεγάλοι ξένοι πράκτορες.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη μεγαλύτερη αγορά, τη γερμανική, ο προγραμματισμός θέσεων είναι αυξημένος κατά 45% σε σχέση με το 2017. Αυτά τα στοιχεία παρουσίασε ο επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου του ΣΕΤΕ Αρης Ικκος, παρουσία του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου. Ο τελευταίος, αν και απέφυγε να κάνει προβλέψεις, σημείωσε πως, απουσία ενός αρνητικού απροόπτου, το 2018 «θα είναι μια πολύ καλή χρονιά». Την ίδια εκτίμηση διατύπωσε άλλωστε χθες, σε διαφορετική περίσταση, και ο πρόεδρος του ΕΟΤ Χαράλαμπος Καρίμαλης, ο οποίος καταθέτοντας την προσωπική του άποψη, όπως σημείωσε, βλέπει αύξηση των αφίξεων της τάξης του 10%.

Σύμφωνα με τον Αρη Ικκο, «οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, βάσει του προγραμματισμού των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών στις 31/01/2018 για τη θερινή περίοδο του 2018, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και ειδικότερα αυξημένες κατά 22% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία για τη θερινή περίοδο του 2017».

Αν και το γεγονός αναγγέλλει ένα νέο ρεκόρ αφίξεων για τον ελληνικό τουρισμό, επεσήμανε ότι αφενός ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν και αφετέρου πως οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων. «Συνεπώς η αναμενόμενη τελική μεταβολή αεροπορικών αφίξεων θα διαφοροποιηθεί από αυτήν που δείχνει ο προγραμματισμός θέσεων του Ιανουαρίου».

Σημαντικοί παράγοντες για την αυξημένη ζήτηση είναι το θετικό οικονομικό κλίμα που καταγράφεται στις βασικές αγορές απ’ όπου η χώρα έλκει επισκέπτες. Εξαιρέσεις αποτελούν οι αγορές του Ηνωμένου Βασίλειου, λόγω εξασθένησης της λίρας έναντι του ευρώ και χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης ως επακόλουθα της απόφασης για Brexit, της Τουρκίας λόγω συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας και μεγάλων διακυμάνσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της Ρωσίας εξαιτίας της εξασθένησης του ρουβλιού.

Παρ’ όλα αυτά, με εξαίρεση τη Ρωσία που ο προγραμματισμός των θέσεων δείχνει μείωση, στις άλλες δύο αγορές οι οικονομικοί δείκτες δεν επιδρούν αρνητικά στον προγραμματισμό των θέσεων, που είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Εξετάζοντας τις επιμέρους αγορές, αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα περιφερειακά αεροδρόμια από τις αγορές της Γερμανίας (+45%),του Ην. Βασιλείου (+20%), της Πολωνίας (+52%), της Αυστρίας (+60%), της Ιταλίας (+14%), της Ολλανδίας (+13%) και της Σουηδίας (+20%), ενώ στον αντίποδα μείωση καταγράφεται μόνο από τις αγορές της Ρωσίας (-12%). Επίσης παρατηρείται οριακή μείωση και από την αγορά της Κύπρου (-1%) που όμως είναι αισθητά μεγαλύτερη αν αφαιρεθεί η παρατηρούμενη αύξηση προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό των εξεταζόμενων αγορών το 2016, σε όλες βρίσκεται στο top 10 των κυριότερων τουριστικών προορισμών, με εξαίρεση τις αγορές της Ρωσίας (11η) και των ΗΠΑ (25η). Ειδικότερα, κατέχει την 1η θέση στις γειτονικές αγορές της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Κύπρου, τη 2η θέση στην αγορά της Ρουμανίας, ενώ στη γειτονική Ιταλία κατατάσσεται στην 5η θέση. Αξιοσημείωτη είναι η θέση της Ελλάδας στις αγορές του Ην. Βασιλείου (6η), της Γαλλίας (7η) και της Γερμανίας (8η).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT