«Λουκέτα» φέρνει η χρέωση στην πλαστική σακούλα

«Λουκέτα» φέρνει η χρέωση στην πλαστική σακούλα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μειωμένη παραγωγή κατά 80% κλείνει το πρώτο τρίμηνο του 2018 για τις εγχώριες βιομηχανίες λεπτής πλαστικής σακούλας μιας χρήσης, ως αποτέλεσμα της επιβολής από την 1η Ιανουαρίου 2018 περιβαλλοντικού τέλους στο προϊόν αυτό μεταφοράς. Η δραματική, μάλιστα, συρρίκνωση της παραγωγής οδηγεί, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, σε τρία «λουκέτα», στη διακοπή το επόμενο διάστημα της λειτουργίας τριών μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή πλαστικής σακούλας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα ανέφερε στην «Κ» ο κ. Ιωάννης Κασελίμης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την οδηγία 2015/720, οι βιομηχανίες που εξακολουθούν να παράγουν σακούλες, πλέον το πράττουν μόνο όταν υπάρχει δεδομένη ημερομηνία παράδοσης των παραγγελιών.

Οι παραγγελίες για πιο χοντρές πλαστικές σακούλες, 50 έως 70 μικρών (σ.σ. τα μικρά είναι μονάδα μέτρησης), για τις οποίες δεν αποδίδεται περιβαλλοντικό τέλος, αλλά επιβαρύνονται με χρέωση την οποία αποφασίζει ελεύθερα η εμπορική επιχείρηση, δεν είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη δραματική μείωση της παραγωγής της λεπτής πλαστικής σακούλας. Σύμφωνα με τους παράγοντες της βιομηχανίας πλαστικών, αυξητική τάση για παραγγελίες αυτού του τύπου σακούλας παρατηρείται μόνο από μεσαίου μεγέθους αλυσίδες σούπερ μάρκετ. «Είναι προφανές ότι οι μεγαλύτερες αλυσίδες επωφελούνται περισσότερο από την πώληση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών, οι οποίες κατασκευάζονται από σύνθετα υλικά», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά. Οπως σημειώνουν, το κόστος εισαγωγής των τσαντών αυτών (προέλευσης κυρίως Βιετνάμ, Μαλαισίας και Τουρκίας) είναι πολύ χαμηλότερο από το να παραγγέλνουν από την εγχώρια βιομηχανία χοντρές πλαστικές σακούλες, πάχους άνω των 50 μικρών. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι δεν έχουν γίνει παραγγελίες από τα σούπερ μάρκετ προς τις εγχώριες βιομηχανίες για βιοδιασπώμενες σακούλες, που θεωρούνται επίσης μια φιλικότερη προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή