Χωρίς περιβαλλοντικές άδειες οι προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ

Χωρίς περιβαλλοντικές άδειες οι προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή εμπλοκή, που απειλεί να τινάξει στον αέρα το εγχείρημα της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, έχει προκύψει λόγω θεμάτων που συνδέονται με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης. Οι μονάδες βγαίνουν προς πώληση χωρίς ουσιαστικά να διαθέτουν άδειες περιβαλλοντικών όρων, και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς επέδειξε σοβαρή ολιγωρία αναζητάει λύσεις στο παρά πέντε, εξετάζοντας τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης αφού κατανοεί ότι δεν πρόκειται κανείς να επενδύσει σε μονάδες στις οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιβληθεί παύση λειτουργίας. Ετσι, τορπιλίζεται το εγχείρημα της αποεπένδυσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Το πρόβλημα που έχει προκύψει, σύμφωνα με παράγοντες που εμπλέκονται στην υπόθεση, είναι αποτέλεσμα κυρίως της ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ενιαίου κατά τα άλλα υπουργείου που εποπτεύεται από την ίδια πολιτική αρχή.

Η απαιτούμενη από τον νόμο απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία των μονάδων Μεγαλόπολης έληξε το 2006. Από τότε δεν έγινε τίποτα και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, με δύο αποφάσεις που υπέγραψε στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή 11 χρόνια μετά τη λήξη τους, τις ανανέωσε χωρίς όμως να έχει προηγηθεί κατάθεση νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων προσαρμοσμένη στα νέα νομοθετικά δεδομένα. Ετσι, η ανανέωσή τους αποτελεί αφενός προσωρινό μέτρο και αφετέρου καθίσταται έωλη, αφού μπορεί να προσβληθεί ανά πάσα στιγμή. Ηδη μάλιστα κατά των αποφάσεων Σταθάκη έχουν προσφύγει στο ΣΤΕ το WWF, η Greenpeace Hellas και το κοινωφελές ίδρυμα Client Earth, και η υπόθεση εκδικάζεται τον Μάιο.

Χωρίς περιβαλλοντικές άδειες οι προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ-1

Το όλο θέμα επιβεβαιώνεται πλήρως και από την ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή 48 βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον κ. Κώστα Σκρέκα, σύμφωνα με την οποία όχι μόνο οι μονάδες Μεγαλόπολης και Μελίτης που είναι προς πώληση αλλά συνολικά 7 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και δύο πετρελαϊκές συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4.389 MW, όπως και τρία ορυχεία, λειτουργούν ουσιαστικά χωρίς περιβαλλοντικές άδειες.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. αναδεικνύουν μια σοβαρή διάσταση που συνδέεται με δύο αποφάσεις του ΣτΕ (2721 και 2722/2017), το αιτιολογικό των οποίων ακυρώνει τις αποφάσεις του κ. Σταθάκη για την ανανέωση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει σύλλογοι της Αρκαδίας και οι σχετικές αποφάσεις, αν και καθαρογράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2017, δηλαδή τρεις μήνες μετά τις αποφάσεις Σταθάκη, ήταν γνωστές στο υπουργείο από τον Οκτώβριο του 2016. Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία, που τινάζει στον αέρα το ενεργειακό σύστημα της χώρας αφού ο κ. Σταθάκης θα μπορούσε από τον Οκτώβριο του 2016 να ζητήσει από τη ΔΕΗ την κατάθεση νέων περιβαλλοντικών μελετών και να εκδώσει έτσι οριστικές ΑΕΠΟ (Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων) και όχι προσωρινές και έωλες. Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, που παραθέτουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Ν.Δ., εφόσον έχει κατατεθεί εμπρόθεσμο αίτημα ανανέωσης μιας ΑΕΠΟ, η διάρκεια παράτασης ισχύος (ως προσωρινό μέτρο) δεν μπορεί να ξεπερνά τη διάρκεια ισχύος της ΑΕΠΟ. Επειδή η ΑΕΠΟ των μονάδων της Μεγαλόπολης έχει λήξει από το 2006 το σκεπτικό του ΣτΕ ακυρώνει επί τις ουσίας τις ΑΕΠΟ για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων των εν λόγω μονάδων και σύμφωνα με τη Ν.Δ. καθιστούν έωλους τους περιβαλλοντικούς όρους των εγκαταστάσεων: ΑΗΣ Μελίτης, ΑΗΣ Κομοτηνής, ΑΗΣ Αμυνταίου, ΑΗΣ Κερατέας- Λαυρίου, ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, ΑΣΠ Λέσβου, ΑΣΠ Χίου, ορυχείου Μεγαλόπολη, ορυχείου Κλειδίου, ορυχείου Αμυνταίου. Η Ν.Δ. θίγει και το θέμα της πώλησης μονάδων τόσο ως προς το αποτέλεσμα όσο και ως προς το τίμημα που μπορούν να εισπράξουν όταν δεν είναι αδειοδοτούμενες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή