Αύξηση εσόδων και μείωση κερδών για τον ΟΠΑΠ στη χρήση του 2017

Αύξηση εσόδων και μείωση κερδών για τον ΟΠΑΠ στη χρήση του 2017

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα έσοδα, παρά την κρίση εμφάνισε ο ΟΠΑΠ. Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε χθες για την περασμένη χρήση ότι τα ενοποιημένα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 4,42 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 4,6% σε σχέση με τη χρήση του 2016. Αντιστοίχως κινήθηκαν και τα καθαρά έσοδα του ομίλου, μετά τις αποδόσεις στους παίκτες και προ εισφορών στο ελληνικό Δημόσιο (GGR). Διαμορφώθηκαν σε 1,46 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 4,1% σε σχέση με το 2016. Τέλος, τα καθαρά έσοδα από παίγνια ανήλθαν σε 972,9 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ο Οργανισμός κατέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο 483 εκατ. ευρώ εισφορές (GGR Tax) από παίγνια.

Η κερδοφορία ωστόσο υποχώρησε, καθώς ο Οργανισμός υλοποιεί σημαντικά επενδυτικά σχέδια. Τα κέρδη (EBITDA) υποχώρησαν οριακά στα 306,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 126,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 25,2%. Πάντως, με βάση την κερδοφορία, η διοίκηση του ΟΠΑΠ ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να προτείνει στους μετόχους της τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή ή 127,6 εκατ. ευρώ συνολικά. Με δεδομένο όμως ότι έχει διανείμει προμέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή, μένει να αποφασιστεί η διανομή του συμπληρωματικού μερίσματος ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή (95,7 εκατ. ευρώ συνολικά).

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, τα έσοδα του ομίλου ενισχύθηκαν κυρίως από τα παίγνια του στοιχηματισμού (+6,0%). Αντιθέτως, υποχώρησαν από τα έσοδα από τα αριθμολαχεία (-2,8%) και παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα τα έσοδα από τα λαχεία και το Σκρατς (-0,1%). Επίσης σημαντική είναι η συμβολή στα έσοδα από τις παιγνιομηχανές (VLTs). Πέρυσι ο όμιλος είχε έσοδα μετά τις αποδόσεις και προ των εισφορών στο Δημόσιο ύψους 57,6 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε από τα συγκεκριμένα παίγνια δεν συμπεριλήφθηκε στα επίσημα μεγέθη της επιχείρησης, αλλά μόνον στα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR). Αν συμπεριλαμβάνονταν ο τζίρος από τα VLTs, τότε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου θα ήταν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ υψηλότερος. Ωστόσο, ο τζίρος αυτός είναι ιδιαίτερα χαμηλής κερδοφορίας και η διοίκηση δεν τον συμπεριέλαβε στα επίσημα μεγέθη της προκειμένου να αποφύγει τη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων. Η συμβολή ωστόσο των VLTs συμπεριλαμβάνεται στα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR). Η κάμψη της κερδoφορίας, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, είναι αποτέλεσμα, των μεγάλων επενδύσεων που συντελούνται (καταστήματα Play, υποδομές πληροφορικής).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Ντάμιαν Κόουπ, χαρακτήρισε το 2017 μια «απαιτητική χρονιά» που κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετές προϋποθέσεις στην υλοποίηση του «οράματος 2020» που έχει ο όμιλος. «Οι ισχυρές επιδόσεις μας στο δ΄ τρίμηνο», είπε ο κ. Κόουπ, «προσφέρουν σοβαρές ενδείξεις και στηρίζουν τις προσδοκίες για επιστροφή σε ουσιαστική ενίσχυση των εσόδων τόσο για το 2018 όσο και ύστερα από αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή