Λειτουργικά κέρδη-ρεκόρ 51,2 εκατ. για τη Lamda Development

Λειτουργικά κέρδη-ρεκόρ 51,2 εκατ. για τη Lamda Development

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο ιστορικό υψηλό ανήλθε η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Development κατά τη διάρκεια του 2017, καθώς αυξήθηκε κατά 19,3% σε 51,2 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς του υπόλοιπου 50% του εμπορικού κέντρου The Mall Athens, που μέχρι πρότινος ανήκε στην HSBC. Χωρίς την εν λόγω κίνηση, η άνοδος θα ήταν της τάξεως του 3,2%. Σε επίπεδο ομίλου, η συνολική λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ανήλθε σε 41,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 22,5%.

Ωστόσο, οι ζημίες του ομίλου άγγιξαν τα 48,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,2 εκατ. ευρώ το 2016, εξέλιξη που οφείλεται στη ζημία που προέκυψε από την πώληση οικοπέδου στη Σερβία, στις μεταβολές στις αποτιμήσεις των οικοπέδων, αλλά και στην αύξηση του αναβαλλόμενου φόρου. Η τελευταία αποδίδεται στην άνοδο των αποτιμήσεων των εμπορικών κέντρων, καθώς και στη διαγραφή αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, η οποία σχετιζόταν με το χαρτοφυλάκιο των οικοπέδων. Οσον αφορά το έργο του Ελληνικού, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, ανέφερε χθες ότι «για το 2018 έχουμε ως στόχο την ουσιαστική πρόοδο στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, το οποίο θα αναδείξει την Αθήνα σε παγκόσμιας ακτινοβολίας επενδυτικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό προορισμό, δημιουργώντας το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στον κόσμο και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας». Σημειώνεται ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, κατόπιν σχετικής θετικής γνωμοδοτήσεως της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι η Lamda Development προχώρησε σε σειρά πωλήσεων ακινήτων της στα Βαλκάνια, προκειμένου να επικεντρωθεί στο έργο του Ελληνικού. Παράλληλα, η απόκτηση του 50% του The Mall Athens αντί ποσού 85 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο πλαίσιο της δρομολογούμενης εισφοράς τού εν λόγω εμπορικού κέντρου στη νέα θυγατρική εταιρεία Lamda Malls (θα πλαισιώσει το Golden Hall που επίσης έχει ενσωματωθεί), στην οποία έχει αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή της τάξεως του 31,7% ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Värde Partners. Η εταιρεία πλήρωσε γι’ αυτόν τον σκοπό 61,3 εκατ. ευρώ, ενώ στις αρχές του φετινού Φεβρουαρίου απέκτησε και το κτίριο γραφείων της Lamda Development, Kronos Business Center, αντί 6,5 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά την πορεία των εμπορικών κέντρων, η διοίκηση της εισηγμένης ανέφερε χθες ότι η μέση πληρότητα αγγίζει το 99%, με τον συνολικό κύκλο εργασιών να υποχωρεί ελαφρώς κατά 1,1% σε σχέση με το 2016, ενώ η συνολική επισκεψιμότητα παρέμεινε σταθερή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή