Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ για ανάπτυξη οπτικών ινών στα σπίτια από τον ΟΤΕ

Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ για ανάπτυξη οπτικών ινών στα σπίτια από τον ΟΤΕ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο σχέδιο δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών, που θα φτάνει μέχρι τα σπίτια στη χώρα μας (Fiber to the Home, FTTH), ανακοίνωσε χθες ο ΟΤΕ. Ο Οργανισμός υπόσχεται να επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, προκειμένου να καλύψει το 25% των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της χώρας με οπτικές ίνες.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε επισήμως από τον επικεφαλής της Deutsche Telekom Tιμόθεους Χέντγκες, κατά τη συνάντησή του χθες με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε ακόμη η επικεφαλής της DT για την Ευρώπη Σρίνι Γκόπαλαν και ο πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ. Από κυβερνητικής πλευράς, συμμετείχε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Τεχνολογιών Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. Η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Deutsche Telekom να αποκτήσει το 5% του ΟΤΕ, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, αντί 284 εκατ. ευρώ.

Στη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, η DT και ο όμιλος ΟΤΕ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να επενδύσουν τόσο στο FTTH όσο και στην ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). «H επένδυση της DT στην Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας», είπε ο κ. Χέντγκες. «Επενδύουμε», πρόσθεσε, «με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στηρίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας στον δρόμο για την κοινωνία του gigabit».

Σύμφωνα με τον κ. Χέντγκες, ο ΟΤΕ επένδυσε αποτελεσματικά στις οπτικές ίνες μέχρι τις καμπίνες (Fiber to the Curb, FTTC) και τώρα επεκτείνει το σχέδιό του ώστε οι οπτικές ίνες να φτάσουν στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Επίσης θα φτάσουν σε σημαντικές εγκαταστάσεις μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα μεταφορών, βιομηχανικά πάρκα και δημόσια κτίρια. «Bρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο εδώ στην Ελλάδα, ώστε να οικοδομήσουμε την κοινωνία των gigabit ως Deutsche Telekom», είπε ο επικεφαλής της DT.

O κ. Χέντγκες χαρακτήρισε ακόμη την πρόσφατη εξαγορά του 5% του ΟΤΕ από την DT «ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης της γερμανικής εταιρείας προς την Ελλάδα». Επίσης αναφέρθηκε με θετικά λόγια και στο management του ΟΤΕ, σημειώνοντας ότι κατάφερε ν’ αναπτύξει τα αποδοτικότερα δίκτυα της χώρας. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για όσα έχει πετύχει η διοικητική ομάδα του ομίλου ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια. Ο όμιλος ΟΤΕ έχει το καλύτερο δίκτυο κινητής στη χώρα και τώρα αυξάνει τις επενδύσεις του για να φτάσει η οπτική ίνα στο σπίτι».

Ο ΟΤΕ λειτουργεί δίκτυο οπτικών ινών 43.000 χλμ. σε όλη την Ελλάδα που ονομάζει «Cosmote Fiber». Το δίκτυο αυτό δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε περισσότερα από 2,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο έως 200 Mbps. Πρόσφατα εγκαταστάθηκε το δίκτυο οπτικών ινών με μήκος διαδρομής 12.000 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο του έργου «Rural Broadband», και το οποίο θα λειτουργήσει με δικά του έξοδα τα επόμενα 15 χρόνια.

Το «Fiber to the Home» αποτελεί νέο στρατηγικό στόχο προκειμένου να φέρει ταχύτητες πρόσβασης μέχρι 1 Gbps. Σημειώνεται ότι μέχρι το 2025, βάσει των στόχων της Ψηφιακής Ατζέντας (Digital Agenda) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προσφέρει ταχύτητες πρόσβασης μέχρι 1 Gbps στο 50% των νοικοκυριών. Επιπλέον θα πρέπει όλα τα αστικά κέντρα να διαθέτουν δίκτυα 5ης γενιάς, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει εκτεταμένη χρήση οπτικών ινών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή