Αύξηση εσόδων 3,9% για τη Wind το 2017

Αύξηση εσόδων 3,9% για τη Wind το 2017

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητα ότι η Wind έχει εισέλθει σε μια πορεία ανάπτυξης εξέφρασε χθες η διοίκηση της εταιρείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Νάσο Ζαρκαλή, η Wind πέρυσι πέτυχε αύξηση εσόδων κατά 3,9%, φτάνοντας μια ανάσα από τα 500 εκατ. ευρώ, και αύξηση κερδών EBITDA κατά 13,6%, ξεπερνώντας τα 100 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος προέβλεψε ότι αντίστοιχη θα είναι η αύξηση των μεγεθών της εταιρείας και μέσα στο 2018.

Η διεύρυνση των μεγεθών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έγινε σε όλα τα επίπεδα (λειτουργικά κέρδη, πελάτες, χρήση κινητού κ.λπ.) και ήταν η δεύτερη συνεχής χρονιά ανάπτυξης. Το 2016 η εταιρεία είχε σημειώσει αντίστοιχη ανάπτυξη (+3,2%) παρουσιάζοντας συνολική αύξηση εσόδων 7,2% στη διετία 2015-17. «Δεν είμαστε μόνον αισιόδοξοι, αλλά σίγουροι ότι και το 2018 θα είναι άλλη μια χρονιά ανάπτυξης», υπογράμμισε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Wind, σημειώνοντας ότι η πεποίθηση αυτή εδράζεται τόσο στη θετική πορεία της επιχείρησης όσο και στη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών.

Πέρυσι η Wind πέτυχε αύξηση εσόδων κατά 2,8% στην κινητή τηλεφωνία και κατά 5,8% στη σταθερή. Είναι φανερό ότι η ανάπτυξη της εταιρείας στη σταθερή οφείλεται στο ότι κερδίζει μερίδιο από τους ανταγωνιστές της και κυρίως από τους μικρούς της αγοράς. Η εταιρεία ανακοίνωσε 592 χιλιάδες πελάτες σταθερής, γεγονός που την τοποθετεί στην 3η θέση πίσω από τη Vodafone.

Aπό την άλλη πλευρά, αυξάνει και η ζήτηση. Ειδικά στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, η χρήση υπερδιπλασιάσθηκε το 2017 (+107%),συνεπικουρούμενη και από την εξάλειψη των χρεώσεων περιαγωγής που επέβαλε η Κομισιόν. Η τελευταία οδήγησε στον εννεαπλασιασμό της κίνησης δεδομένων από ξένους επισκέπτες στο δίκτυο της εταιρείας. Ο κ. Ζαρκαλής, ακόμη, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα είναι ακριβή στις χρεώσεις των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ο ίδιος ανέφερε ότι, μόνον μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά 35% ενώ η χρήση έχει αυξηθεί κατά 45%. Τέλος, σημείωσε ότι από το 2010 έως σήμερα η μέση χρέωση της ομιλίας μέσω κινητού έχει υποχωρήσει περισσότερο από 94%.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της αγοράς τηλεπικοινωνιών, η διοίκηση της Wind εκτιμά ότι τα 2-3 τελευταία χρόνια η αγορά έχει σταθεροποιηθεί στα 4,2 δισ. ευρώ. Για φέτος, η διοίκηση της Wind εκτιμά ότι θα υπάρξει μια μεικτή αύξηση 1% έως 5%, καθώς ρυθμούς αύξησης υψηλότερους δεν μπορεί να στηρίξει το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή, η εταιρεία θα συνεχίσει τις επενδύσεις. Φέτος σκοπεύει να επενδύσει 95-105 εκατ. ευρώ με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των δικτύων τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς, αλλά και την είσοδό της στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης. Τα στελέχη της μάλιστα υποσχέθηκαν την έναρξη της εμπορικής πολιτικής τις επόμενες εβδομάδες μετά το Πάσχα.

Σχετικά με την πώληση του 32,8% της Forthnet, o κ. Ζαρκαλής σημείωσε ότι η Wind κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά από κοινού με τη Vodafone. Παράλληλα πρόσθεσε ότι αντίστοιχη προσφορά έχουν καταθέσει και οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, Golden Tree και Cyrus, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει το περιεχόμενό της. Τέλος, η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί πως, στην περίπτωση που το σχήμα Vodafone-Wind αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής για το 32,8% της Forthnet, δεν θα τεθεί θέμα ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή