Συμφωνία Pasal Development με βασικούς πιστωτές

Συμφωνία Pasal Development με βασικούς πιστωτές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως η τελευταία ίσως ευκαιρία για διάσωση της Pasal Development θεωρείται η συμφωνία εξυγίανσης την οποία κατέθεσε στις 29 Μαρτίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σε συνεννόηση με τις βασικές πιστώτριες τράπεζες, η διοίκηση της εισηγμένης. Βάσει αυτής, ρυθμίζονται οριστικά τα τραπεζικά δάνεια της εταιρείας, κατά το ποσό των 61 εκατ. ευρώ, τόσο μέσω της διαγραφής υποχρεώσεων όσο και μέσω της μεταβίβασης ακινήτων. Οπως προκύπτει, η σχετική συμφωνία έχει τη σύμφωνη γνώμη πιστωτών που κατέχουν το 60,5% των υποχρεώσεων της εταιρείας. Συνολικά, οι πιστωτές θα εισπράξουν το 39,2% των απαιτήσεων, ύψους 71 εκατ. ευρώ, ενώ αν γινόταν μια βίαιη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Pasal, εκτιμάται ότι το ποσοστό ανάκτησης δεν θα ήταν υψηλότερο του 15,1% των απαιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2017, η μητρική Pasal Development είχε συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις της τάξεως των 77 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο όμιλου (δηλαδή με την προσθήκη και των επιμέρους θυγατρικών) το συνολικό ύψος των υποχρεώσεων ανερχόταν σε 142,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 60% ήταν βραχυπρόθεσμες. Παράλληλα όμως –και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό– η εταιρεία δεν έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς κανέναν δημόσιο φορέα, δηλαδή ούτε προς την εφορία, αλλά ούτε και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η δε αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εισηγμένης υπολογίζεται σε 97 εκατ. ευρώ.

Βάσει του σχεδίου εξυγίανσης, απαιτήσεις ύψους 34,65 εκατ. ευρώ θα διαγραφούν, ενώ θα εξασφαλιστεί και πρόσθετη μείωση δανεισμού κατά το ποσό των 25,43 εκατ. ευρώ, μέσω της οικειοθελούς μεταβίβασης ακινήτων αξίας 24,08 εκατ. ευρώ (και αντίστοιχης διαγραφής οφειλών) και πώλησης ακινήτου 1,35 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων (αξίας 23,3 εκατ. ευρώ) θα μεταβιβαστεί στην Alpha Bank, η οποία θα εισπράξει και 900.000 ευρώ. Το σημαντικότερο εξ αυτών αφορά το κέντρο logistics του ομίλου SATO, επιφάνειας άνω των 55.000 τ.μ. στο 27ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, το οποίο θα παραχωρηθεί οικειοθελώς στην τράπεζα, με αντάλλαγμα τη διαγραφή οφειλής αξίας 14,5 εκατ. ευρώ. Με τη μεταβίβαση των παραπάνω ακινήτων, η Alpha θα διαγράψει τις υπόλοιπες απαιτήσεις της ύψους 22,1 εκατ. ευρώ, ενώ θα αρθούν και όλες οι εγγυήσεις που έχουν παρασχεθεί έναντι του συνολικού οφειλόμενου ποσού 46,3 εκατ. ευρώ.

Σημαντική διευκόλυνση προς την Pasal θα παράσχει και η Εθνική Τράπεζα, η οποία θα λάβει ως αντάλλαγμα δύο οικόπεδα, όμορα του εμπορικού κέντρου Athens Heart στην οδό Πειραιώς, αξίας 960.000 ευρώ. Παράλληλα, όμως, η τράπεζα θα παράσχει μια σημαντική διευκόλυνση προς την Pasal, καθώς θα επιτρέψει την άρση των εγγυήσεων που είχε παράσχει η Pasal για δάνειο 55 εκατ. ευρώ της θυγατρικής Doreco, η οποία έχει στην κατοχή της το εν λόγω εμπορικό κέντρο, που αποτελεί και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Pasal. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες η διοίκηση της εταιρείας με την Εθνική και με τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο της Hines, που έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του Athens Heart.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή