Β. Αιγαίο, Κυκλάδες κοιτάει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εξαγορά HSW από Attica

Β. Αιγαίο, Κυκλάδες κοιτάει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εξαγορά HSW από Attica

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση ζητημάτων δυνητικού περιορισμού του ανταγωνισμού, κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο (Χίο, Μυτιλήνη) αλλά και τις Κυκλάδες, αναμένεται να ζητήσει από την Attica Συμμετοχών (Attica Group) η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να εγκρίνει την εξαγορά της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways. Υπενθυμίζεται πως η Attica, που ανήκει σε ποσοστό 89,38% στη Marfin Investment Group και λειτουργεί τις γραμμές Blue Star και Super Fast Ferries, συμφώνησε στα τέλη του προηγούμενου έτους με την Πειραιώς και ομάδα μικρομετόχων να εξαγοράσει το 50,3% της Hellenic Seaways  (HSW) και κατόπιν συμφώνησε με τις Mινωικές Γραμμές να εξαγοράσει το 48,53% που αυτές ελέγχουν στην HSW. Οι δύο αυτές εξαγορές τελούν υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η ολομέλεια της Επιτροπής ανακοίνωσε χθες Μεγάλη Δευτέρα πως θα συνεδριάσει στις 19 Απριλίου 2018 για να εξετάσει τη σχετική εισήγηση των οργάνων της. Σύμφωνα με την εισήγηση αυτή, «η πραγματοποίηση της υπό κρίση συγκέντρωσης δύναται να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού, ιδίως με τη δημιουργία ή ενίσχυση δεσπόζουσας θέσης, στις σχετικές αγορές παροχής υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς επιβατών, Ι.Χ. οχημάτων και φορτηγών, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ζεύγη λιμένων (οριοθέτηση σχετικής αγοράς με τη μέθοδο «Προσέλευση και προορισμός»). Συνεπώς, «κρίνεται αναγκαία η λήψη κατάλληλων διορθωτικών μέτρων», προκειμένου να εγκριθεί η εξαγορά. Η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών. Τούτο σημαίνει πως ξεκινά μια διαδικασία προτάσεων της Attica προς την Επιτροπή και διαβούλευση επ’ αυτών εωσότου οι δύο πλευρές καταλήξουν σε κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα. 

Στόλος 34 πλοίων

Με βάση τα στοιχεία της χρήσης του 2016, οι δύο υπό συγχώνευση ακτοπλοϊκές διαθέτουν αθροιστικά στόλο 34 πλοίων αξίας της τάξης των 800 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 400 εκατ. Με δραστηριότητα σε τρεις διεθνείς αγορές, με τέσσερα εμπορικά σήματα και λειτουργικά κέρδη άνω των 98 εκατ. ευρώ, φιλοδοξεί να βελτιώσει τόσο τις οικονομικές του επιδόσεις όσο και τις προσφερόμενες υπηρεσίες στο επιβατηγό κοινό και τις εμπορευματικές μεταφορές.

Η Attica Group δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της στην Αδριατική και στην ελληνική ακτοπλοΐα. Βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι οι βασικές της αγορές στο Αιγαίο, ενώ κοινοπρακτικά με την ΑΝΕΚ είναικαι στις γραμμές της Κρήτης. Η Hellenic Seaways δραστηριοποιείται στις ακτοπλοϊκές γραμμές του Σαρωνικού, των Κυκλάδων, του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Σποράδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή