ΔΑΑ και ΕΛΠΕ βαρόμετρο για τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ

ΔΑΑ και ΕΛΠΕ βαρόμετρο για τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και τα Ελληνικά Πετρέλαια αποτελούν τα «κλειδιά» για την επίτευξη του φετινού στόχου όσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει θέσει ως στόχο τα 2 δισ. ευρώ, αλλά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Αρη Ξενόφο, αν μία από τις δύο προαναφερθείσες αποκρατικοποιήσεις δεν ολοκληρωθεί φέτος, τότε ο στόχος δεν θα επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι τώρα το Ταμείο έχει διασφαλίσει νέα έσοδα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ και άλλα επιπλέον 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν από προγενέστερες συμβάσεις (κινητή τηλεφωνία). Ωστόσο, όπως αναφέρει, μόνον ο ΔΑΑ, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να φέρει έσοδα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, ενώ πώληση του 20% των ΕΛΠΕ (που αφορά την αναλογία του ΤΑΙΠΕΔ) θα αποφέρει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Κατά τον κ. Ξενόφο, ο Απρίλιος και ο Μάιος θα είναι οι πιο κρίσιμοι μήνες για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Την περίοδο αυτή αναμένεται να υπάρξει (ή και να μην υπάρξει) συμφωνία με την Κομισιόν σχετικά με την 20ετή παράταση παραχώρησης του ΔΑΑ.

«Πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει συμφωνία. Δεν μπορεί η συζήτηση να συνεχίζεται επί μακρόν για τεχνικής φύσεως θέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε ακόμη ότι όσο παραμένει ανοικτό το θέμα της παραχώρησης, δεν μπορεί να προχωρήσει και η πώληση του 30% των μετοχών ΔΑΑ, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ, το Ταμείο είναι πανέτοιμο για την προκήρυξη της πώλησης του 51% του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό που αναμένει είναι η συμφωνία των δύο βασικών μετόχων σχετικά με τα δικαιώματά τους στην επιχείρηση, μετά την έλευση του στρατηγικού επενδυτή, η οποία αναμένεται από… ώρα σε ώρα. Τα συνολικά έσοδα από την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, αλλά η αναλογία το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι περίπου στα 2/5 του προσφερομένου τιμήματος. Οπωσδήποτε, όμως, το έσοδο από τα ΕΛΠΕ θα είναι το μεγαλύτερο ύστερα από εκείνο που θα έχει από τον ΔΑΑ.

Για τις άλλες αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίσθηκε αρκετά αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ενώ για τις διαθέσεις των μετοχών της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ εξέφρασε σκεπτικισμό. «Πιθανόν να μας απασχολήσουν μετά το β΄ εξάμηνο του έτους», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές ασάφειες στο πλαίσιο λειτουργίας των δύο επιχειρήσεων που πρέπει να διευκρινιστούν από την κυβέρνηση. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Εγνατία Οδό, όπου το ενδιαφέρον κρίνεται υψηλό, αλλά ο διαγωνισμός σχετικά με τα ηλεκτρονικά διόδια που διενεργείται αυτές τις ημέρες από το υπουργείο Υποδομών εγείρει αβεβαιότητες για τα προσδοκώμενα έσοδα και ως συνέπεια στην αποτίμηση της επιχείρησης. «Δυστυχώς, και εδώ δεν μπορούμε με σχετική βεβαιότητα να αναφερθούμε σε προσδοκώμενα έσοδα», παραδέχεται ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις, παρόλο που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη της χώρας, όπως, για παράδειγμα, οι αξιοποιήσεις μαρινών και λιμένων, δεν επηρεάζουν καθοριστικά τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ.

Τρίτος γύρος για ΔΕΣΦΑ

Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει και σε τρίτο γύρο για τη βελτίωση του τιμήματος στον διαγωνισμό πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ. Ο τρίτος γύρος δεν αλλάζει την έκβαση του διαγωνισμού, αλλά δεν απαγορεύει στο ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει από τον προτιμητέο επενδυτή, που θα ανακηρυχθεί τις επόμενες 10 έως 15 μέρες, να βελτιώσει περαιτέρω το τίμημα. «Στον τρίτο γύρο δεν αλλάζει κάτι στον διαγωνισμό σχετικά με τον προτιμητέο επενδυτή, αλλά έχουμε κάθε δικαίωμα να ζητήσουμε την περαιτέρω βελτίωση του τιμήματος», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ξενόφος. Οι δύο ενδιαφερόμενοι για τον ΔΕΣΦΑ (Fluxys και Reganosa) αλλά και ο μοναδικός ενδιαφερόμενος για την ΕΕΣΣΤΥ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) έχουν κληθεί να υποβάλουν τις βελτιωμένες δεσμευτικές προσφορές τους την Πέμπτη μετά το Πάσχα, 12 Απριλίου. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, λόγω Πάσχα, επέλεξε να δώσει σχεδόν τρεις εβδομάδες περιθώριο στους ενδιαφερομένους για να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές σε αυτό τον δεύτερο κύκλο υποβολής οικονομικών προσφορών. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος σχετικά με το κλείσιμο της συμφωνίας για τον ΔΕΣΦΑ εντός του 2018, καθώς εκτιμά πως έχει γίνει σημαντική προεργασία, ώστε η σύμβαση πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ να λάβει γρήγορα τις εγκρίσεις από τις επιτροπές Ανταγωνισμού, Ενέργειας και, φυσικά, από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή