Συμφωνία Δημοσίου – Paneuropean για πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ

Συμφωνία Δημοσίου – Paneuropean για πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία Δημοσίου και ομίλου Λάτση για την από κοινού διάθεση μετοχών των ΕΛΠΕ σε στρατηγικό επενδυτή και η εκκίνηση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται από το ΤΑΙΠΕΔ τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η «Ελληνικά Πετρέλαια» ενημέρωσε χθες με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο ότι οι βασικοί της μέτοχοι ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean υπέγραψαν στις 3 Απριλίου μνημόνιο κατανόησης για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μέσω ανοικτής διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκ του ελάχιστου προς πώληση ποσοστού, 20% αντιστοιχεί στη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 30,1% σε συμμετοχή της Paneuropean.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι η σχετική πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους επενδυτές πρόκειται να αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι δύο υφιστάμενοι μέτοχοι θα διατηρήσουν στα ΕΛΠΕ ποσοστό 15% έκαστος και ο ρόλος τους την επόμενη ημέρα, με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες, η ολοκλήρωση των οποίων έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης σχετικά με την από κοινού πώληση μετοχών.

Οι συμμετοχές των ΕΛΠΕ στις παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, θα τεθούν υπό τη σκέπη μιας εταιρείας holding θυγατρικής των ΕΛΠΕ, στην οποία επίσης το Δημόσιο θα διατηρεί ποσοστό 15%. Η συμφωνία, ωστόσο, αναφέρει ότι μετά την πώληση θα εξεταστούν τα δικαιώματα του Δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν διασφαλίζει τίποτα περισσότερο από τη δυνατότητα της κυβέρνησης να απαλύνει τον αντίκτυπο της αποκρατικοποίησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι το Δημόσιο θα εξακολουθεί να ελέγχει τον φυσικό πλούτο της χώρας. Η Paneuropean, μέσω των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία μετόχων, επιδίωξε την ύπαρξη ενός διαφανούς πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, με σαφώς καθορισμένους τους ρόλους των μετόχων, ούτως ώστε η παρουσία του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και μετά την πώληση να μην αποτελεί αντικίνητρο για τους δυνητικούς στρατηγικούς επενδυτές.

Με το κλείσιμο της συμφωνίας μετόχων, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προκηρύξει άμεσα τον διεθνή διαγωνισμό για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ενώ οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης, δηλαδή Εθνική Τράπεζα και η Goldman Sachs, θα ξεκινήσουν τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Δεδομένου ότι η δεσμευτική ημερομηνία του μνημονίου για έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ μέχρι τον Μάρτιο του 2018 έχει παρέλθει, αναμένεται επίσπευση της όλης διαδικασίας, προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2018. Μέχρι και την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, πάντως, θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο γύρω από τον ρόλο της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να έχουν πλήρη εικόνα για το ακριβές χαρτοφυλάκιο των ΕΛΠΕ, δεδομένου ότι συμμετέχουν με ποσοστό 35% στη ΔΕΠΑ. Πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ ζητάει με δήλωσή του ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας. «Για τη Νέα Δημοκρατία, η πώληση της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και το τίμημα να αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της εταιρείας με το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και ζητούμε να υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με τους όρους που συμφώνησαν Δημόσιο και ΤΑΙΠΕΔ για θέματα εθνικής σημασίας, που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως τα στρατηγικά αποθέματα καυσίμων, αλλά και οι ευαίσθητες οικονομικά και εθνικά έρευνες υδρογονανθράκων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκρέκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή