Την Παρασκευή αναμένεται να αποσφραγιστούν οι προσφορές για ΔΕΣΦΑ

Την Παρασκευή αναμένεται να αποσφραγιστούν οι προσφορές για ΔΕΣΦΑ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο Παρασκευή αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αποσφραγιστούν από το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ), οι νέες βελτιωμένες δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το 66% του διαχειριστή εθνικού συστήματος φυσικού αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ). Τα δύο υποψήφια επενδυτικά σχήματα κατέθεσαν χθες Τετάρτη, όπως προβλεπόταν, τις βελτιωμένες προσφορές τους.

Εφόσον δεν προκύψει οιοδήποτε ζήτημα ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ, που πωλούν από κοινού την καταστατική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου του διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου της χώρας, είναι πιθανόν να ζητήσουν από τον πλειοδότη και νέα περαιτέρω βελτιωμένη προσφορά στο πλαίσιο της προσπάθειας για μεγιστοποίηση της αξίας του εσόδου από τη συναλλαγή, αναφέρουν πηγές με γνώση της διαδικασίας. Πάντως, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνουν ανεπίσημα την πληροφορία πως το τίμημα της ιδιωτικοποίησης θα ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια της προηγούμενης διαδικασίας, που προσέκρουσε στις ευρωπαϊκές ενστάσεις. Τις νέες βελτιωμένες προσφορές είχε ζητήσει το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την αποσφράγιση στις 29 Μαρτίου των αρχικών προσφορών που υπεβλήθησαν από τα δύο σχήματα στις 16 Φεβρουαρίου.

Οι αρχικές δεσμευτικές προσφορές από τις δύο κοινοπραξίες, αυτήν της ιταλικής Snam με τη βελγική Fluxys και την ισπανική Enagu00E1s Internacional και εκείνη της ισπανικής Reganosa με τη ρουμανική Transgaz και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), που συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού, φέρονται να κινήθηκαν σε επίπεδα μεταξύ 400 και 450 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως από το 66% του ΔΕΣΦΑ που πωλείται, το 31% το διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ και το 35% τα ΕΛΠΕ, που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποιεί ως χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους για την υλοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας τις Alantra Greece Corporate Advisors S.A., Alpha Bank A.E., τη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, την Clifford Chance LLP και την Holman Fenwick Willan LLP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή