Βελτιωμένη προσφορά από Snam-Enagas-Fluxys για ΔΕΣΦΑ ζητεί το ΤΑΙΠΕΔ

Βελτιωμένη προσφορά από Snam-Enagas-Fluxys για ΔΕΣΦΑ ζητεί το ΤΑΙΠΕΔ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στρατηγικό ενδιαφέρον της ιταλικής Snam για το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου επιβεβαίωσε το αποσφράγισμα, χθες,των βελτιωμένων οικονομικών προσφορών για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η κοινοπραξία των Snam SpA, Enagas Internacional SLU και Fluxys S.A., σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά και σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας της ζητήθηκε να υποβάλει περαιτέρω βελτιωμένη οικονομική πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και από τα αρμόδια όργανα των ΕΛΠΕ. Αν και οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, η αποκαλούμενη και ως «κοινοπραξία των εταιρειών TΑΡ» φέρεται να ανέβασε το τίμημα στον δεύτερο αυτό γύρο των βελτιωμένων προσφορών στα 535 εκατ. ευρώ έναντι 457 εκατ. ευρώ του ανταγωνιστικού σχήματος που απαρτίζεται από την ισπανική Reganosa, τη ρουμανική Transgaz και την ΕΒRD. Aυτό που από χθες απασχολεί κυρίως την ιταλική Snam, που κατέχει πλειοψηφικό πακέτο (50%) στην κοινοπραξία που επικράτησε στον διαγωνισμό, είναι το κατά πόσον η βελτιωμένη προσφορά της καλύπτει ή υπολείπεται αντίστοιχα της αποτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή. Η Snam είναι η εταιρεία που διαπραγματεύθηκε και στον προηγούμενο διαγωνισμό τον ΔΕΣΦΑ και ήταν διαθέσιμη να εξαγοράσει το 34% από τη Socar. Η αζερική εταιρεία πρόσφερε τότε 400 εκατ. ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Το πού θα φτάσει τελικά το τίμημα σε αυτό τον διαγωνισμό, θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Τα 535 εκατ. ευρώ που φέρεται να έχει δώσει, ήδη, η κοινοπραξία της Snam ξεπερνούν κατά πολύ, ονομαστικά τουλάχιστον, το τίμημα της Socar, το οποίο όμως ήταν κατά 30% πάνω από την τότε αποτίμηση της εταιρείας.

Σήμερα, για να είναι συγκρίσιμο το τίμημα, θα πρέπει να συνυπολογιστούν τόσο η υψηλή κερδοφορία του ΔΕΣΦΑ το 2017 (85,6 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη έναντι 34,6 εκατ. ευρώ το 2016) και τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 227 εκατ. ευρώ όσο και η αύξηση της περιουσιακής βάσης της εταιρείας και οι προοπτικές αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, πάντως, προχώρησε, χθες, στις πρώτες συγκρίσεις των δύο διαγωνισμών. Η προσφορά που προκρίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ είπε, προέρχεται από εταιρείες που πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής (έχουν έδρα στην Ε.Ε. και είναι πλήρως διαχωρισμένες από δραστηριότητες προμήθειας και παραγωγής) και προβλέπει τίμημα υψηλότερο εκείνου που είχε κατατεθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό. Επιπλέον, τόνισε ο ίδιος, «η συμφωνία Μετόχων που διαπραγματευθήκαμε εκ νέου, είναι σαφώς βελτιωμένη για τα συμφέροντα του Δημοσίου, προβλέποντας, μεταξύ άλλων, ότι:

• Το Δημόσιο θα ορίζει τον πρόεδρο του Δ.Σ. και όχι απλά ένα εκτελεστικό μέλος (όπως προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία).

• Το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας ακόμα και σε θέματα που αφορούν τη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διακρατικά ή διεθνή έργα, εντός ή εκτός Ελλάδας.

• Ο νέος αγοραστής οφείλει να υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ, ύψους 330 εκατ. ευρώ.

• Ο νέος αγοραστής υποχρεούται να συνεχίσει να λειτουργεί υπό το πλαίσιο των αυστηρών κριτηρίων που διέπουν τη συμμετοχή στον διαγωνισμό».

Αναμένουμε τις επόμενες ώρες την κατάθεση του τελικού τιμήματος και την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού, κατέληξε ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή