Πράσινο φως από Κομισιόν στο νομοσχέδιο αποεπένδυσης της ΔΕΗ

Πράσινο φως από Κομισιόν στο νομοσχέδιο αποεπένδυσης της ΔΕΗ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για την κατάθεση του νομοσχεδίου σχετικά με την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον λιγνίτη και την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης των μονάδων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης άνοιξε χθες η Ε.Ε. Με απόφασή της έκρινε ότι η τροποποιημένη τελική εκδοχή των διαρθρωτικών μέτρων που υπέβαλε η Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου 2018 αντιμετωπίζει πλήρως την παράβαση που διαπίστωσε η Επιτροπή στην απόφασή της του 2008, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ελλάδας και τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιοποίησε χθες η Επιτροπή, και η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης, τα διαρθρωτικά μέτρα αποσκοπούν στην εξάλειψη των προνομίων που έχουν δημιουργηθεί από τα ειδικά δικαιώματα πρόσβασης που έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, ορίζουν ότι η ΔΕΗ θα προβεί σε αποεπένδυση όσον αφορά τις μονάδες της Μελίτης (συμπεριλαμβανομένης της αδειοδοτημένης μονάδας Μελίτη 2) και τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 που τροφοδοτούνται με λιγνίτη. Η αποεπένδυση θα περιλαμβάνει, επίσης, τους αναγκαίους εργαζομένους και τα αντίστοιχα ορυχεία λιγνίτη. Τα περιουσιακά στοιχεία που πρόκειται να εκχωρηθούν θα επιτρέψουν στους αγοραστές να ανταγωνίζονται άμεσα και πιο αποτελεσματικά στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά, οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ πρέπει να διαθέτουν πρόσβαση σε δυναμικότητα βασικού φορτίου, που στην Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον λιγνίτη, ιδίως κατά τις περιόδους εκτός αιχμής. Η αυξημένη πρόσβαση σε δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη θα βοηθήσει να ενισχυθεί η ανταγωνιστική πίεση στην ελληνική αγορά χονδρικής και να αντιμετωπιστούν οι διαρκείς στρεβλώσεις προς όφελος της ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα, κατά την Επιτροπή, με την εκποίηση υφιστάμενης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και την αποφυγή του περαιτέρω ανοίγματος και εκμετάλλευσης νέων λιγνιτωρυχείων, τα διορθωτικά μέτρα λαμβάνουν επίσης υπόψη την περιβαλλοντική πολιτική της Ελλάδας και τους στόχους της Ε.Ε. για το 2020 σχετικά με τη μείωση των εκπομπών CO2.

Βάσει των προτεινόμενων μέτρων, η ΔΕΗ θα προκηρύξει διαγωνισμό για την εκχώρηση των ανωτέρω εγκαταστάσεων έως τον Μάιο του 2018.

Η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Βάσει του νομοσχεδίου που ενέκρινε η Επιτροπή και παρουσίασε χθες η «Κ», ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων που θα ξεκινήσει μέχρι τον Μάιο του 2018 πρέπει να ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου από την εγκριτική απόφαση της Επιτροπής, που εκδόθηκε χθες, δηλαδή μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2018.

Στο μεταξύ, η ΓΕΝΟΠ ανακοίνωσε χθες τα πρώτα απεργιακά μέτρα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει προαναγγείλει κατά του σχεδίου αποεπένδυσης. Στα μέτρα περιλαμβάνεται στάση εργασίας κάθε πρωί μία ώρα ανά ειδικότητα, πιστή τήρηση του πενθημέρου καθώς και του οκταώρου χωρίς υπερωρίες. Η ΓΕΝΟΠ έχει προαναγγείλει και απεργιακές κινητοποιήσεις με έναρξη την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων στη Βουλή, η οποία αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα και σήμερα, ενώ για αύριο έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή