Πράσινο φως από ΣτΕ για τουριστική επένδυση 1,5 δισ. στην Αταλάντη

Πράσινο φως από ΣτΕ για τουριστική επένδυση 1,5 δισ. στην Αταλάντη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τουριστική επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην παραθαλάσσια και δασική περιοχή Εξαρχος του Δήμου Λοκρών της Φθιώτιδας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ξενοδοχεία, κατοικίες και γήπεδα γκολφ.

Ωστόσο, θα πρέπει να του σταλεί μέσα σε 15 ημέρες η εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης που να αποδεικνύει τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την επένδυση αυτή της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε διαβιβάσει, λόγω της σπουδαιότητας των συνταγματικών θεμάτων που ανέκυπταν, στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχή Εξαρχος Αταλάντης, του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδος.

Η επίμαχη περιοχή είναι στις υπώρειες του όρους Χλωμό, κοντά στον Δήμο Ορχομενού, και απέχει από τη θάλασσα περίπου 11 χλμ. Επίσης, με το ίδιο διάταγμα καθορίζονται οι χρήσεις γης, η μέγιστη εκμετάλλευση της όλης έκτασης κ.λπ.

Η έκταση ανέρχεται σε 12.351.470 τ.μ., εκ της οποίας έχουν δασικό χαρακτήρα τα 11.910.655 τ.μ. και μη δασικό τα 440.815,61 τ.μ., ενώ διαιρείται σε τρεις θυλάκους, τον «Νότο», τον «Ζέφυρο» και τον «Βορρά».

Οι εγκαταστάσεις –οι οποίες είναι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της στροφής στα μεγάλα και πολυτελή τουριστικά ξενοδοχεία, τα οποία προορίζονται για επιλεκτικό τουρισμό– προβλέπεται να περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Οι 2.990 κλίνες θα είναι στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι 5.882 κλίνες σε 3.306 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, που μπορεί να πωληθούν ή να εκμισθωθούν μακροχρόνια. Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή υβριδικού κέντρου υδροθεραπείας και ομορφιάς (spa), καθώς και συνεδριακό και εκπαιδευτικό κέντρο, αλλά και γαστριμαργικό κέντρο, θαλασσοθεραπεία, ιαματικές πηγές κ.λπ.

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία τριών γηπέδων γκολφ διεθνών εγκαταστάσεων των 18 οπών, τα οποία θα καλύψουν 1.703.465 τ.μ. δασικής και μη δασικής έκτασης.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι το έργο «Atalanti Hills» αναμένεται να δημιουργήσει κατά τον χρόνο κατασκευής του 622 θέσεις εργασίας, ενώ τα 14 πρώτα χρόνια θα δημιουργήσει 5.500 θέσεις εργασίας και κατά την πλήρη λειτουργία του 8.000 θέσεις εργασίας.

Επίσης, η επένδυση θα επιφέρει ετήσια έσοδα τα 14 πρώτα χρόνια ύψους 46 εκατ. ευρώ και σε πλήρη λειτουργία τα ετήσια έσοδά της θα ανέλθουν στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις πωλήσεις που θα πραγματοποιούνται θα ανέλθουν στα 184 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακόμη, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, η επένδυση θα επιφέρει σημαντική ένταση στην εθνική και στην περιφερειακή οικονομία, στην απασχόληση και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγήτρια την πάρεδρο Ελένη Μουριά, με την υπ’ αριθμ. 53/2018 γνωμοδότησή της έκρινε ότι είναι συνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 4280/2014, ο οποίος επέφερε τροποποιήσεις στον νόμο 998/1979 για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή