Πρώτη σε συνδρομητές στην πολωνική αγορά κινητής η Play

Πρώτη σε συνδρομητές στην πολωνική αγορά κινητής η Play

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία της στην πολωνική αγορά κινητής τηλεφωνίας η Play. H εταιρεία, που ελέγχεται από τον ελληνικό όμιλο Olympia, κατάφερε πέρυσι να καταστεί κορυφαία εταιρεία της Πολωνίας σε όρους συνδρομητών. Το τελευταίο έχει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι η Play ήταν η εταιρεία που μπήκε τελευταία στην αγορά. Και σε ό,τι αφορά τους συνδρομητές, ανέφερε ότι στο τέλος του 2017 είχε 15,2 εκατ. πελάτες ή το 28,8% της αγοράς.

Οσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, η εταιρεία πέτυχε πέρυσι αύξηση εσόδων, μικρή κάμψη λειτουργικών κερδών και μείωση καθαρών κερδών. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 1,6 δισ. ευρώ (+9% σε σύγκριση με το 2016), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν στα 456 εκατ. ευρώ (-1%) και τα καθαρά κέρδη σε 93 εκατ. ευρώ (-45%).

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 551 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 13%.

Η εταιρεία αναφέρει έκτακτες δαπάνες ύψους περίπου 94 εκατ. ευρώ που στοίχισαν στην κερδοφορία της. Ειδικότερα, ανέφερε κεφαλαιουχικές επενδύσεις ύψους 155 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 34% σε σχέση με το 2016. Οι περισσότερες από αυτές κατευθύνονται στην ανάπτυξη δικτύου στην Πολωνία.

Πέρυσι η Play τοποθέτησε περίπου 700 νέες κεραίες και φέτος προγραμματίζει την τοποθέτηση επιπλέον 1.000 κεραιών. Η κάλυψη του δικτύου 4G ανήλθε στο 93,4% και του δικτύου 4G LTE Ultra στο 80,7%. Το σύνολο της κάλυψης του δικτύου, συμπεριλαμβανομένου και του εθνικού roaming, φτάνει σε περισσότερο από το 99% του πληθυσμού.

«Το 2017 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την Play κατά τη διάρκεια της οποίας κατέκτησε την 1η θέση στην αγορά της Πολωνίας», σχολίασε ο πρόεδρος της εταιρείας και του ομίλου Olympia, Γιάννης Καραγιάννης. «Η συνολική απόδοση των συναλλαγών και η έντονη αύξηση των κύριων οικονομικών δεικτών της εταιρείας», πρόσθεσε, «ήταν σύμφωνες με τις προβλέψεις μας στην αρχική δημόσια προφορά (IPO)». Κατέληξε δε ότι η εταιρεία θα διανείμει και φέτος το ίδιος μέρισμα με εκείνο της περασμένης χρονιάς.

Το 2017 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο για την Play, καθώς εισήχθη στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά που έγινε ποτέ στη χώρα από ιδιωτική εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή