Διαφωνία ΤΧΣ – ΕΤΕ για τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

Διαφωνία ΤΧΣ – ΕΤΕ για τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα έχει αύριο Παρασκευή η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά τη διαφωνία που έχει διατυπώσει η διοίκηση του Ταμείου για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μόνο με τον δεύτερο επικρατέστερο διεκδικητή που είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά στο πλαίσιο του αρχικού διαγωνισμού, δηλαδή τον κινεζικό όμιλο Fosun.

Συνεδρίαση Δ.Σ. Εθνικής

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, η διαφωνία διατυπώθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕ, με συνέπεια το αρμόδιο όργανο να μη λάβει τελικώς οριστική απόφαση για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στη σχετική συνεδρίαση, η διοίκηση της τράπεζας υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη εισηγήθηκε η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί με τον κινεζικό όμιλο, άποψη με την οποία διαφώνησε ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ. Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει το Ταμείο, το άνοιγμα της διαδικασίας για το σύνολο των ενδιαφερομένων θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό ώστε να επιτευχθεί υψηλότερο τίμημα. Αν και το Ταμείο δεν έχει δικαίωμα βέτο στο σχετικό θέμα, είναι σαφές ότι από το καταστατικό του προκύπτει η αρμοδιότητα να παρακολουθεί και να αξιολογεί τον βαθμό συμμόρφωσης των τραπεζών, που έχουν λάβει κεφαλαιακή στήριξη, με τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους. Ως βασικός μέτοχος της ΕΤΕ με ποσοστό της τάξης του 40% είναι σαφές ότι έχει αυξημένο λόγο σε κρίσιμα θέματα που αφορούν το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί ως προς τη διαδικασία και ποιους θα συμπεριλάβει ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι και η αιτία αναβολής του ανοίγματος των data rooms, που με βάση τις τελευταίες εξελίξεις δεν αναμένονται πριν από τα τέλη του μήνα. Η επανεκκίνηση, άλλωστε, της διαδικασίας προϋποθέτει την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ, που συγκαλείται την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα και είναι σαφές ότι η αυριανή συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΧΣ αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης στο θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε σε δύο ενδιαφερομένους –και όχι υποψηφίους– φωτογραφίζοντας τη Fosun και την Gongbao, τη στιγμή που ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η τρίτη κινεζική εταιρεία, η Wintime. Να σημειωθεί ότι η Fosun έχει εκδηλώσει επισήμως την πρόθεσή της μέσω δηλώσεων της εκτελεστικής διευθύντριας και ανώτερης αντιπροέδρου του κινεζικού ομίλου Κανγκ Λαν, ενώ το ενδιαφέρον της επιβεβαίωσε και η Gongbao μέσω ανακοίνωσης που υποχρεώθηκε να κάνει μετά από σχετική ερώτηση του Χρηματιστηρίου (Shenzhen Stock).

Απάντηση

Συγκεκριμένα, η απάντηση δόθηκε από την κινεζική εταιρεία real estate Rongfeng Holding, με την οποία συνεργάζεται η Gongbao για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οπως εξηγεί η Rongfeng Holding, «τα κεφάλαια που έχουν διαθέσιμα οι δύο εταιρείες επαρκούν για να ικανοποιήσουν το 40% του τιμήματος» για την εν λόγω εξαγορά και το υπόλοιπο ποσό 60% θα αντληθεί από εξωτερική χρηματοδότηση και δανεισμό. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται, μάλιστα, ότι «για την αποπληρωμή προτίθεται να χρησιμοποιηθούν οι λειτουργικές ταμειακές ροές της Εθνικής Ασφαλιστικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή