Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε τη διαδικασία του επείγοντος κατατέθηκε, χθες, στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στους λιγνίτες, στο οποίο η ΓΕΝΟΠ, όπως είχε προαναγγείλει, αντιδρά με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από την Κυριακή τα μεσάνυχτα.

Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα ξεκινήσει μέχρι τον Μάιο του 2018. Θα προηγηθεί η σύσταση δύο νέων ανώνυμων εταιρειών με μοναδικό μέτοχο τη ΔΕΗ και με κύριο σκοπό την εξόρυξη και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην πρώτη εταιρεία η ΔΕΗ θα εισφέρει περιουσιακά στοιχεία, δικαιώματα και υποχρεώσεις που αφορούν τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγική δραστηριότητά της στην περιοχή Μελίτης Φλώρινας και στη δεύτερη τα περιουσιακά στοιχεία, δικαιώματα και υποχρεώσεις που αφορούν τη λιγνιτική της ηλεκτροπαραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Στο επίμαχο θέμα των εργασιακών το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων που θα μεταβιβαστεί στις νέες εταιρείες, ενώ αναφέρει ρητά ότι εργαζόμενοι που δεν θα μεταβιβαστούν, θα μεταφερθούν σε άλλες μονάδες και θυγατρικές της ΔΕΗ ή θα ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Επιπλέον, οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων που θα μεταβιβαστούν στις νέες εταιρείες θα διέπονται «από την εργατική νομοθεσία και τον κανονισμό εργασίας που θα καταρτιστεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

Το μόνο που διασφαλίζει τους εργαζομένους στο νομοσχέδιο είναι η προστασία τους από απολύσεις για διάστημα έξι ετών. Με την κατάθεση του νομοσχεδίου, η ΓΕΝΟΠ απέστειλε ανοιχτή επιστολή στους βουλευτές όλων των κομμάτων, καλώντας τους να μη συναινέσουν στο «εθνικό έγκλημα που συντελείται» – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει– ενώ από την Κυριακή τα μεσάνυχτα θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Με κοινή δήλωσή τους, χθες, κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος και Παντελής Καραλευθέρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή