Δεκτή η προσφορά των 535 εκατ. για το 66% του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ

Δεκτή η προσφορά των 535 εκατ. για το 66% του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για τον έλεγχο του 66% του ΔΕΣΦΑ από την κοινοπραξία των ευρωπαϊκών εταιρειών Snam, Enagas και Fluxys και ταυτόχρονα για την ενίσχυση του ενεργειακού άξονα της νοτίου Ευρώπης με βασικό κορμό τον αγωγό TAP, ως αντίβαρο του βόρειου άξονα που ελέγχεται πλήρως από τη Γερμανία (Nord Stream 1 και σχέδιο για Nord Stream 2), άνοιξε χθες το ΤΑΙΠΕΔ κάνοντας αποδεκτή τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά της εν λόγω κοινοπραξίας, ύψους 535 εκατ. ευρώ. Η προσφορά έγινε αποδεκτή και από το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ, το οποίο διαθέτει προς πώληση ποσοστό 35% στον ΔΕΣΦΑ από κοινού με το 31% του ελληνικού Δημοσίου. 

Το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 14 Μαΐου 2018 για την έγκριση της συμφωνίας πώλησης- εξαγοράς, ενώ όπως επισήμανε και το ΤΑΙΠΕΔ στην ανακοίνωσή του, η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε διαδικασία έγκρισης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία των τριών ευρωπαϊκών εταιρειών δεν προχώρησε σε περαιτέρω βελτίωση της προσφοράς της, όπως της είχε ζητηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ έφερε χαμόγελα σε Μιλάνο, Μαδρίτη και Βρυξέλλες όπου εδρεύουν, αντίστοιχα, η Snam η οποία ελέγχει και το 60% της κοινοπραξίας που εξαγοράζει τον ΔΕΣΦΑ, η Enagas και η Fluxys με ποσοστό 20% η κάθε μία. Με κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις εταιρείες επιβεβαίωσαν την ανακήρυξη της κοινοπραξία τους ως προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, επισημαίνοντας τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τις δυνατότητές της να αναδειχθεί σε σημαντικό κόμβο για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού και το άνοιγμα των νέων δρόμων για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ανακοίνωσαν επίσης ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες για την εξασφάλιση ενός, άνευ προσφυγής, χρηματοδοτικού πακέτου για την εξαγορά, καθώς επίσης και ότι το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται για το δεύτερο μισό του έτους, μετά τις απαιτούμενες άδειες, συμπεριλαμβανομένης και της antitrust άδειας. «Οι εταιρείες Snam, Enagas και Fluxys, μέτοχοι στον αγωγό ΤΑP, θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν, μέσα στα επόμενα χρόνια, την ανάπτυξη των υποδομών αερίου στην Ελλάδα, εκπληρώνοντας πλήρως την προοπτική της χώρας να γίνει κόμβος για το φυσικό αέριο, το οποίο θα μοχλεύσει την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς καθώς και άλλες διαμετακομιστικές πρωτοβουλίες», αναφέρει μεταξύ άλλων η κοινή ανακοίνωση των τριών. Τον ξεκάθαρο γεωστρατηγικό ρόλο του ΔΕΣΦΑ απηχεί η δήλωση του CEO της Snam, Μάρκο Αλβέρα. «Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώνει τον κεντρικό ρόλο της Ιταλίας στον τομέα των ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο», τόνισε και συμπλήρωσε: «Με τους εταίρους μας Enagas και Fluxys δημιουργήσαμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή κοινοπραξία, η οποία βασικό στόχο έχει την περαιτέρω ανάπτυξη του ΔΕΣΦΑ, της ελληνικής αγοράς, της ενεργειακής ένωσης και του συνολικού ενεργειακού συστήματος της Μεσογείου, τα οποία θα ωφελήσουν τους καταναλωτές, θα κάνουν τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές, τις προμήθειες πιο ασφαλείς και θα συμβάλουν στον περιορισμό της χρήσης άνθρακα».

Για στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία, που εντάσσει τον ΔΕΣΦΑ στην ομάδα των ισχυρών της Ευρώπης, προασπίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα και ενισχύοντας τα δικαιώματα του Δημοσίου, έκανε λόγο με δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αντικρούοντας την κριτική που είχε ασκήσει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση όταν ακύρωσε τη συμφωνία με τη Socar και τίμημα τα 400 εκατ. ευρώ. Από το τίμημα των 535 εκατ. ευρώ που προσφέρει η ευρωπαϊκή κοινοπραξία, το Δημόσιο θα εισπράξει τα 251,3 εκατ. ευρώ και τα ΕΛΠΕ τα 283,7 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή