Επενδύσεις 6 εκατ. σχεδιάζει στη διετία ο όμιλος Σαράντη

Επενδύσεις 6 εκατ. σχεδιάζει στη διετία ο όμιλος Σαράντη

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όχημα τις νέες εταιρείες που έχει αποκτήσει στη Σλοβακία και κυρίως στην Ουκρανία σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξή του στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης ο όμιλος Σαράντη. Οι μισές μάλιστα από τις νέες επενδύσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ για τη διετία 2018-2019, που ανακοινώθηκαν χθες από τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου Κ. Ροζακέα στη διάρκεια της ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών, αφορούν τις εγκαταστάσεις τής προσφάτως αποκτηθείσας ουκρανικής εταιρείας Ergopack.

Οπως αποκάλυψε χθες ο κ. Ροζακέας, για την απόκτηση του 90% της Ergopack, εταιρείας η οποία το 2017 πραγματοποίησε πωλήσεις 29 εκατ. δολαρίων, ο ελληνικός όμιλος κατέβαλε 18 εκατ. δολάρια. Η εν λόγω εξαγορά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς εκκρεμεί η έγκρισή της από την ουκρανική αρχή ανταγωνισμού. Τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ επενδύσεων αφορούν παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του ομίλου στα Οινόφυτα. Εκεί, μάλιστα, σχεδιάζεται να μεταφερθεί η παραγωγή της θυγατρικής της Ιndulona στην Τσεχία. Σημειώνεται ότι η εταιρεία καλλυντικών Ιndulona, που εδρεύει στη Σλοβακία, εξαγοράστηκε από τον όμιλο Σαράντη στις 12 Ιανουαρίου 2018 έναντι 8,5 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις της να διαμορφώνονται το 2017 σε 7 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Σαράντη έχει ήδη αποκτήσει χαρακτήρα πολυεθνικής καθώς διαθέτει 10 θυγατρικές, έχει παρουσία σε 40 χώρες και το 65% των πωλήσεών του πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας. Οι χώρες στις οποίες έχει την πιο ισχυρή παρουσία είναι η Πολωνία (22,79% των πωλήσεων), η Ρουμανία (18,49%) και η Τσεχία (6,9% των πωλήσεων). Οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 5,6% το 2017 σε σύγκριση με το 2016, φτάνοντας τα 220,97 εκατ. ευρώ. Αύξηση, αλλά μικρότερη, της τάξης του 2,02% σημείωσαν οι πωλήσεις και εντός ελληνικής επικράτειας, φτάνοντας στα 122,18 εκατ. ευρώ. Η επίδοση αυτή θεωρείται καλύτερη συγκριτικά με τη συνολικότερη τάση που επικράτησε στο λιανεμπόριο.

Μετά τις πρόσφατες εξαγορές εκτός Ελλάδας, εύλογα προκύπτει το ερώτημα εάν ο όμιλος έχει βάλει στο στόχαστρό του ελληνικές επιχειρήσεις. Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θ. Φέσσα περί επενδυτικού ελλείμματος, ο κ. Ροζακέας υποστήριξε ότι η επιχείρηση που θα ενδιέφερε τον όμιλο Σαράντη, υπό την έννοια ότι είναι υγιής και με συνεχή ανάπτυξη, είναι η γνωστή εταιρεία προϊόντων προσωπικής υγιεινής ΜΕΓΑ, η οποία ωστόσο, όπως ο ίδιος σημείωσε, δεν πωλείται. Ο ίδιος άσκησε κριτική στην καθυστέρηση που σημειώνεται στην εξυγίανση εταιρειών, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Notos Com, και υποστήριξε ότι έτσι εμποδίζεται η ανάπτυξη των υγιών, βιώσιμων εταιρειών.

Χθες ανακοινώθηκε και η μερισματική πολιτική του ομίλου. Για τη χρήση του 2018 η διοίκηση θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου, η οποία έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου, την πληρωμή μερίσματος 0,28 ευρώ ανά μετοχή.

Εκτιμήσεις για το 2018

Το πρώτο τρίμηνο του 2018 ο όμιλος σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 7,5% και για το σύνολο του 2018 προβλέπει πωλήσεις 380,5 εκατ. ευρώ, εκτίμηση που εάν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει αύξηση 10,9% σε σύγκριση με το 2017 (343,16 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και χρηματοδοτικών αποσβέσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 44,66 εκατ. ευρώ και θα αυξηθούν κατά 12,6% σε σύγκριση με το 2017, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 10,6% το 2018 σε σύγκριση με το 2017 και θα φτάσουν τα 31,66 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, τέλος, το γεγονός ότι ο όμιλος έχει ευνοηθεί σημαντικά από την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στη χρήση λεπτής πλαστικής σακούλας, καθώς οι πωλήσεις στις σακούλες απορριμμάτων που παράγει καταγράφουν αύξηση 40% το πρώτο τρίμηνο του 2018. Ο λόγος; Μεγάλη μερίδα των καταναλωτών αγοράζει πλέον ειδικές σακούλες για τα απορρίμματα και δεν χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτό τις σακούλες του σούπερ μάρκετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή