Για την επόμενη εβδομάδα μεταφέρονται οι αποφάσεις για την Εθνική Ασφαλιστική

Για την επόμενη εβδομάδα μεταφέρονται οι αποφάσεις για την Εθνική Ασφαλιστική

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την επόμενη εβδομάδα μεταφέρονται οι αποφάσεις για την τύχη που θα έχει ο διαγωνισμός πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δεν κατέληξαν σε οριστική λύση για το επόμενο βήμα στη διαδικασία πώλησης της εταιρείας.

Πηγές με γνώση του θέματος παραπέμπουν για τη λήψη απόφασης σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας που θα συγκληθεί την προσεχή Τετάρτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέχρι τότε θα έχει βρεθεί και η λύση για τον αριθμό των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Υπενθυμίζεται ότι επίμαχο θέμα των συζητήσεων είναι το κατά πόσον η διαδικασία θα ανοίξει για έναν μόνο υποψήφιο, δηλαδή τον κινεζικό όμιλο Fosun ή αντίθετα θα ανοίξει και για άλλους υποψηφίους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται για ποιους. Να σημειωθεί ότι η Fosun είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά στο πλαίσιο του αρχικού διαγωνισμού, αλλά είχε μειοδοτήσει έναντι της προσφοράς των 718 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η Exin. Δεύτερος όμιλος που φέρεται ως ενδιαφερόμενος είναι η επίσης κινεζική Gongbao, που είχε συμμετάσχει στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού, ενώ στο παιχνίδι έχει μπει και η Wintime, η οποία επίσης είχε συμμετάσχει στον αρχικό διαγωνισμό.

Η λύση της ανοιχτής διαδικασίας προκρίνεται από το ΤΧΣ, που θεωρεί ότι μέσω αυτής της λύσης θα υπάρξει ανταγωνισμός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο τίμημα και ήταν και η αιτία διαφωνίας με τη διοίκηση της ΕΤΕ, η οποία στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο είχε προτείνει τη διαπραγμάτευση με τη Fosun. Το θέμα προφανώς άπτεται της νομικής κάλυψης που μπορεί να έχει η μία ή η άλλη επιλογή και ενδεικτικό της διάστασης που υπάρχει είναι το γεγονός πως έχει διατυπωθεί πρόταση για δυνατότητα εκ νέου συμμετοχής της Exin.

Μεταξύ των διεκδικητών η Fosun, ως δεύτερος πλειοδότης στον προηγούμενο γύρο, έχει κάθε λόγο να επιδιώκει αποκλειστική διαπραγμάτευση, αλλά επισήμως ο κινεζικός όμιλος απέφυγε να σχολιάσει διαρροές, που τον έφεραν ακόμη και να αποχωρεί από τη διαδικασία εάν δεν ακολουθηθεί αυτή η οδός. Η Gongbao σε συνεργασία με την επίσης κινεζική εταιρεία real estate Rongfeng Holding, έχει επιβεβαιώσει με μακροσκελή ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Shenzhen το ενδιαφέρον της για την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση «τα κεφάλαια που έχουν διαθέσιμα οι δύο εταιρείες επαρκούν για να ικανοποιήσουν το 40% του τιμήματος» για την εξαγορά.

Τέλος, η Wintime, που έχει απευθύνει αίτημα συμμετοχής στα data rooms, επικαλείται τη συνεργασία της με τον κρατικό όμιλο Zhongguancun Development Group, που διαθέτει πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή