Ο Ολλανδός που απέκτησε το 9,38% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο Ολλανδός που απέκτησε το 9,38% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στενή σχέση με έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης, την ολλανδική VolkerWessels, έχει το επενδυτικό «όχημα» της Reggeborgh Invest που ελέγχει το 9,38% του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το fund είναι συμφερόντων του ιδρυτή και μεγαλομετόχου της VolkerWessels, Ντικ Γουέσελς, ο οποίος δαπάνησε το ποσό των 40 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 7,2 εκατ. μετοχών της εισηγμένης, που ανήκαν στην οικογένεια Κάμπα. Παράλληλα, πριν από την πραγματοποίηση της εν λόγω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, η Reggeborgh είχε αποκτήσει επιπλέον 1,34% του μετοχικού κεφαλαίου μέσω του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα το σημερινό ποσοστό της να ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο 9,4% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει κάποια άμεση επαφή με την πλευρά των Ολλανδών, πέραν εκείνης που είχαν οι τελευταίοι με την οικογένεια Κάμπα αναφορικά με την πώληση των μετοχών της και μάλιστα την αμέσως επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης του ομολογιακού δανείου των 120 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νίκος Κάμπας, εκ των ιδρυτικών στελεχών του ομίλου (προερχόμενος από τη ΓΕΚ) και νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, αλλά χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες, πώλησε 4.397.383 μετοχές του αντί 24,18 εκατ. ευρώ (5,5 ευρώ ανά μετοχή), μειώνοντας τη συμμετοχή του από 10,32% σε 6%. Αντίστοιχα, η σύζυγος του κ. Κάμπα, κυρία Μαρία Κάμπα, πώλησε επιπλέον 2.856.365 μετοχές, έναντι 15,7 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η Reggeborgh είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πίσω από τη York Global Finance που διαθέτει 15,66% και τον κ. Γιώργο Περιστέρη, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, που διαθέτει ποσοστό 13,9%.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο αναφορικά με την είσοδο του κ. Γούεσελς στην ελληνική αγορά κατασκευών έχει να κάνει και με το ότι είχε προηγηθεί κρούση του προς τους μετόχους της «Ελλάκτωρ». Μάλιστα, οι εκεί συζητήσεις αφορούσαν ακόμα υψηλότερο ποσοστό εξαγοράς από εκείνο που αποκτήθηκε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στοιχείο που καταδεικνύει τη σοβαρότητα των προθέσεων ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ολλανδίας και που δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει σειρά εξελίξεων κι ανακατατάξεων στον κατασκευαστικό κλάδο ευρύτερα. Για παράδειγμα, αν ο κ. Γουέσελς προχωρήσει στην εξαγορά και του υπόλοιπου ποσοστού του κ. Κάμπα, θα αποτελεί εξίσου ισχυρό «παίκτη» με τη York στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχοντας μάλιστα άμεση εμπλοκή και παρουσία στον κατασκευαστικό κλάδο. Προφανώς λοιπόν θα έχει άμεσο λόγο στην επόμενη μέρα του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου.

Αν και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τις προθέσεις της οικογένειας Κάμπα, εάν δηλαδή προτίθεται να πωλήσει και το υπόλοιπο ποσοστό της και να αποσυρθεί και ασφαλώς και το πού σκοπεύει να διαθέσει τις μετοχές της, είναι δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια είχε περιοριστεί σημαντικά ο ρόλος του κ. Κάμπα στα τεκταινόμενα του ομίλου ή τουλάχιστον αυτή ήταν η εικόνα που εκπεμπόταν δημόσια, αν και ο μη εκτελεστικός χαρακτήρας της θέσης του στην εταιρεία έχει προφανώς τη σημασία του. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα έχει ιδιαίτερo ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με στοιχεία του Forbes, η προσωπική περιουσία του κ. Γούεσελς υπολογίζεται σήμερα σε 2,8 δισ. δολάρια (περίπου 2,3 δισ. ευρώ). Η VolkerWessels ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 142 εκατ. ευρώ το 2017, αυξημένα κατά 38%, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπό της ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ. Η εταιρεία απασχολεί 16.000 εργαζομένους και αποτελείται από 120 εταιρείες και γραφεία σε Ολλανδία, Μεγ. Βρετανία, Γερμανία και Καναδά/ΗΠΑ. Εκτός από τον κλάδο των υποδομών, όπου υπάρχει σημαντική τεχνογνωσία σε τηλεπικοινωνιακά, σιδηροδρομικά και οδικά έργα, ο ολλανδικός όμιλος διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία και σε έργα ανάπτυξης ακινήτων και παραγωγικών μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή