Προστασία προσωπικών δεδομένων: Τι αλλαγές φέρνει για τις εταιρείες ο νέος κανονισμός (Βίντεο)

Προστασία προσωπικών δεδομένων: Τι αλλαγές φέρνει για τις εταιρείες ο νέος κανονισμός (Βίντεο)

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, ο λεγόμενος GDPR, τίθεται σε ισχύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 25 Μαΐου του 2018 και αλλάζει πολλά από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Η Microsoft σε συνεργασία με τους ειδικούς του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής Αθηνών και τη δημοσιογραφική ομάδα της Καθημερινής σας βοηθούν να προετοιμαστείτε.

Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων

Πρέπει να υπάρχει ανηρτημένη σε κάθε εταιρεία, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να είναι διαθέσιμη σε όλη της την έκταση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να μην εκτίθενται στο ευρύ κοινό εμπορικά μυστικά που μπορεί να εμπεριέχει.

Τι είναι η μελέτη DPIA

Η μελέτη επιπτώσεων, η αλλιώς Data Privacy Impact Assessment, πρέπει να γίνεται όποτε έχουμε επεξεργασία δεδομένων υψηλού κινδύνου. Την πραγματοποιεί η ίδια η εταιρεία και πρέπει να περιλαμβάνει αξιολόγηση προσωπικών πτυχών, να γίνεται αναφορά στην επεξεργασία και τον σκοπό της αλλά και να περιέχει τα κατάλληλα τεχνικά μέτρα προστασίας της επεξεργασίας.

Ο ρόλος του DPO

Ο νέος Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων φέρνει έναν καινούριο ρόλο μέσα σε ένα εταιρικό σχήμα. Αυτό του DPO. Του υπεύθυνου προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ουσιαστικά αποτελεί τη «φωνή της συνείδησης» της εταιρείας. Αυτός που κοιτάει η εταιρεία να συμμορφώνεται με το πλαίσιο του κανονισμού και είναι αυτός που μιλάει με την εποπτική αρχή.

Σε ισχύ και για τα αρχεία σε φυσική μορφή

Όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως κλάδου θα πρέπει να συμμορφωθούν με τον κανονισμό και σε ότι αφορά τα αρχεία σε φυσική μορφή.

Ευκαιρία ή βάρος;

Ο GDPR είναι και βάρος και ευκαιρία για τις εταιρείες. Είναι ευκαιρία γιατί δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να αναπτυχθούν σε μία ψηφιακή οικονομία που είναι σε πολύ μεγάλη άνθιση, ενώ παράλληλα τις  υποχρεώνει τις εταιρείες να καθαρίσουν από δεδομένα που διατηρούν ενώ δεν θα έπρεπε.

Παράλληλα, είναι βάρος γιατί υπάρχει ένα κομμάτι συμμόρφωσης που πρέπει να το αναλάβουν οι εταιρείες.

Δείτε το βίντεο:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή