Νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Τουρκία από ΑΔΜΗΕ

Νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Τουρκία από ΑΔΜΗΕ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια επιδιώκει ο ΑΔΜΗΕ επισπεύδοντας την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία μέσω της γραμμής Μαρίτσα-Νέα Σάντα, ισχύος 1.500 MW, αλλά και σχεδιάζοντας νέες διασυνδέσεις με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία. Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ υπό τη νέα διοίκηση της κινεζικής State Grid και του ελληνικού Δημοσίου βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές για τη συμμετοχή τους στο έργο της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, ενώ με ενδιαφέρον παρακολουθεί και τις εξελίξεις γύρω από το έργο διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου και Κύπρου – Ισραήλ. Μιλώντας στο επενδυτικό συνέδριο του ΣΕΒ ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ και υπεύθυνος της ανάπτυξης του συστήματος και στρατηγικής του Διαχειριστή, Ιωάννης Μάργαρης, τόνισε ότι έχουν γίνει ήδη επαφές σε τεχνικό επίπεδο με τον Διαχειριστή της Βουλγαρίας για την υλοποίηση της διασύνδεσης Μαρίτσα – Νέα Σάντα, καθώς και επαφές με τον Διαχειριστή της FYROM και της Τουρκίας για την ενίσχυση των διασυνδέσεων με την Ελλάδα. Στόχος, όπως είπε, είναι να διαδραματίσει ο ΑΔΜΗΕ έναν ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με την κοινοπραξία Euroasia Interconnector για την υπογραφή συμφωνίας μετόχων στο πλαίσιο του MοU που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο.

Οσον αφορά τις διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, ο κ. Μάργαρης τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει υποβάλει στη ΡΑΕ σχέδιο για τη διασύνδεση του συμπλέγματος Μήλου – Σερίφου – Σαντορίνης – Φολεγάνδρου, ενώ είναι έτοιμος να εισηγηθεί και τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων. Μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, από το ηπειρωτικό σύστημα θα παίρνει ρεύμα και η Μύκονος.

Σε προτεραιότητα έχει θέσει ο ΑΔΜΗΕ και την ενίσχυση του συστήματος υψηλής τάσης της Πελοποννήσου με στόχο την ολοκλήρωσή του μέσα στο 2019, έργο συνολικού προϋπολογισμού 156 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή