Επιστροφή στα κέρδη και αύξηση πωλήσεων για τη Frigoglass το 2017

Επιστροφή στα κέρδη και αύξηση πωλήσεων για τη Frigoglass το 2017

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη έναντι ζημιών κατέγραψε η εταιρεία Frigoglass το 2017, καθώς τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στα 27,6 εκατ. έναντι ζημιών 49,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αντιστοίχως, το δ΄ τρίμηνο του 2017, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 68,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 17,1 εκατ. ευρώ το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Επίσης σημαντική βελτίωση κατέγραψε η εταιρεία στον κλάδο των πωλήσεων κατά την ίδια περίοδο. Eιδικότερα, οι πωλήσεις του 2017 σημείωσαν αύξηση 1%, στα 386 εκατ. ευρώ έναντι 382,3 εκατ. το 2016. Ενώ οι πωλήσεις το δ΄ τρίμηνο σημείωσαν αύξηση 28% και διαμορφώθηκαν στα 106,23 εκατ. ευρώ έναντι 82,9 εκατ. το δ΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σημαντική βελτίωση καταγράφηκε στα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της εταιρείας τα οποία το 2017 σημείωσαν αύξηση 46,5% και διαμορφώθηκαν στα 54,1 εκατ. ευρώ έναντι 36,9 ευρώ το 2016. Επίσης, το δ΄ τρίμηνο του 2017 τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 15,7 εκατ. έναντι 4,4 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Oπως επισημαίνει η εταιρεία, το περιθώριο EBITDA της Frigoglass βελτιώθηκε λόγο της αύξησης των πωλήσεων στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης καθώς και λόγω των πρωτοβουλιών μείωσης του κόστους και της ανάπτυξης του κλάδου υαλουργίας. Παράλληλα, τα έσοδα από την πώληση της εταιρείας Frigoglass Jebel Ali θα διατεθούν από την εταιρεία για την αποπληρωμή του δανεισμού της. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Οσον αφορά τον καθαρό δανεισμό της, η επιτυχής ολοκλήρωση της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης είχε ως αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός για το 2017 να ανέλθει σε 4,1 φορές τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), δηλαδή διαμορφώθηκε περίπου στα 220 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι η ανάπτυξη των πωλήσεων της εταιρείας στη δυτική Ευρώπη συνέχισε την ανοδική πορεία της μετά από ισχυρή ζήτηση επαγγελματικών ψυγείων από τους εμφιαλωτές της εταιρείας Coca-Cola. Σύμφωνα με τον Νίκο Μαμουλή, διευθύνοντα σύμβουλο της Frigoglass, «πραγματοποιήσαμε σημαντική αύξηση των πωλήσεων και του περιθωρίου EBITDA το δ΄ τρίμηνο του 2017. Η απόδοση αυτή οφείλεται κυρίως στη μακροχρόνια συνεργασία με τους εμφιαλωτές της Coca-Cola στην Ευρώπη. Επίσης, ολοκληρώσαμε την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση, μια διαδικασία-ορόσημο για τον όμιλο».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε τον μετασχηματισμό της επιχείρησής μας προκειμένου να επιστρέψουμε στην κερδοφόρα ανάπτυξη. Η αποεπένδυση των ζημιογόνων δραστηριοτήτων υαλουργίας στη Μέση Ανατολή θα ενισχύσει την εστίασή μας στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης και στις υψηλής ανάπτυξης δραστηριότητες υαλουργίας στη Νιγηρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή