Fosun, Gongbao θα διεκδικήσουν την Εθνική Ασφαλιστική

Fosun, Gongbao θα διεκδικήσουν την Εθνική Ασφαλιστική

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους δύο κινέζικους ομίλους Fosun και Gongbao ανοίγει η διαδικασία για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με στόχο η πώληση να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Η διαδικασία που εγκρίθηκε, χθες, από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, προβλέπει το άνοιγμα των data rooms άμεσα, προκειμένου οι δύο υποψήφιοι να επικαιροποιήσουν τις οικονομικές προσφορές τους με βάση τα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής για τη χρήση του 2017. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι μετά θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τη βελτίωση των προσφορών και ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο, πιθανότατα πριν από τη γενική συνέλευση του ομίλου.

Η απόφαση να ανοίξει η διαδικασία για τους δύο κινεζικούς ομίλους ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, ομόφωνα χθες από το διοικητικό συμβούλιο, καθώς αυτή τη λύση ψήφισε και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Να σημειωθεί ότι η απόφαση θέτει εκτός διαδικασίας την επίσης κινεζική εταιρεία Wintime, η οποία είχε ζητήσει να συμμετάσχει στον νέο γύρο, αίτημα που προφανώς δεν έγινε δεκτό.

Ουσιαστικά, η πρόταση να ανοίξει η διαδικασία για τους δύο υποψηφίους που είχαν καταθέσει δεσμευτική προσφορά στον αρχικό διαγωνισμό, αντί της επιλογής η διαπραγμάτευση να γίνει μόνο με τον δεύτερο επικρατέστερο υποψήφιο τη Fosun, που είχε καταθέσει τη δεύτερη καλύτερη προσφορά έναντι της Exin, ήταν του Ταμείου, για την οποία πείστηκε τελικώς και το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Η λύση αυτή, σύμφωνα με την άποψη του Ταμείου, διασφαλίζει συνθήκες μεγαλύτερου ανταγωνισμού για την πώληση της μεγαλύτερης θυγατρικής εταιρείας της ΕΤΕ και επιτρέπει την επίτευξη καλύτερου τιμήματος.

Η λύση που δόθηκε δεν φαίνεται να ικανοποιεί τον κινεζικό όμιλο Fosun, που διεκδικούσε να είναι ο αποκλειστικός συνομιλητής και ο μοναδικός υποψήφιος στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες ο κινεζικός όμιλος, που διατηρεί ισχυρή επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προσέλθει, τελικά, στην όλη διαδικασία, θεωρώντας ότι η διοίκηση της Εθνικής θα έπρεπε μετά το ναυάγιο με την Exin να απευθυνθεί στον δεύτερο επικρατέστερο διεκδικητή και όχι να ανοίξει τη διαδικασία και για τρίτο υποψήφιο επενδυτή. Με δεδομένο, πάντως, ότι η Fosun έχει εκφράσει με τον πιο επίσημο τρόπο το ενδιαφέρον της για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, και συγκεκριμένα μέσω δηλώσεων που έκανε πρόσφατα στο Bloomberg η εκτελεστική διευθύντρια και αντιπρόεδρος του ομίλου κ. Κανγκ Λαν, η προοπτική αποχώρησης θα συνιστούσε σοβαρό πλήγμα στην υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σε ό,τι αφορά την Gongbao, το ενδιαφέρον της έχει επίσης εκφραστεί επίσημα μέσω της κινεζικής εταιρείας real estate Rongfeng Holding, η οποία με μακροσκελή ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Shenzen, έχει επιβεβαιώσει τη σύμπραξη για τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, γνωστοποιώντας, ωστόσο, ότι η επένδυση θα πραγματοποιηθεί με εξωτερική χρηματοδότηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή