Το παρασκήνιο του διαγωνισμού για την πώληση της Forthnet

Το παρασκήνιο του διαγωνισμού για την πώληση της Forthnet

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο παρασκήνιο καταγράφεται στη διαδικασία πώλησης της Forthnet από τις πιστώτριες τράπεζες. Κι ενώ οι τελευταίες εξετάζουν τα εχέγγυα που παρέχουν οι επίδοξοι επενδυτές στην εταιρεία, η κυβέρνηση κλιμακώνει τις παρεμβάσεις της στο συγκεκριμένο θέμα.

Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στο θέμα σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, δήλωσε ότι στην υπόθεση πώλησης της Forthnet «δεν πρέπει να διαμορφωθούν μονοπωλιακές θέσεις» και ότι «δεν πρέπει να γίνουν επιλογές που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση των τηλεπικοινωνιών».

Η παρέμβαση αυτή μεταφράστηκε ως κυβερνητική δυσαρέσκεια στο ενδεχόμενο η Forthnet να καταλήξει στα χέρια των Vodafone και Wind.

Είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται από την εγχώρια αγορά. Μάλιστα, ο κ. Παππάς πήγε ένα βήμα πιο μπροστά, απειλώντας εμμέσως με την εθνική ρυθμιστική αρχή, την ΕΕΤΤ, που σήμερα ελέγχει πλήρως. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι μια κλειστή αγορά, και μια περαιτέρω τάση προς το μονοπώλιο δεν είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή». Ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει, ο υπουργός δήλωσε ευθέως ότι «αυτό είναι και θέμα της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Παππάς παρεμβαίνει ανοικτά στη συγκεκριμένη υπόθεση. Στις αρχές του έτους, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Επιλογή στρατηγικού επενδυτή για την εταιρεία “Forthnet” – κίνδυνος περιορισμού και νόθευσης του ανταγωνισμού», ο κ. Παππάς έκανε λόγο για μια κατ’ επίφασιν απελευθερωμένη αγορά στην Ελλάδα, για την οποία ευθύνες έχει η προηγούμενη ρυθμιστική αρχή. «Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι θα είναι οδυνηρό για τον Ελληνα καταναλωτή να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου θα έχουμε λιγότερο από δύο τηλεπικοινωνιακούς παρόχους», είπε ο κ. Παππάς, ενώ έκανε λόγο για «πάρα πολλά ζητήματα» που είχε η προηγούμενη ΕΕΤΤ και ότι τώρα η νέα Επιτροπή πρέπει «να εγκύψει πάνω από αυτά τα ζητήματα πάρα πολύ γρήγορα, πάρα πολύ άμεσα και με τρόπο ο οποίος να διασφαλίζει τα συμφέροντα των καταναλωτών».

Τόσο η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η απάντηση του κ. Παππά έδειξαν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν επιθυμείται η Forthnet να περάσει στα χέρια των Vodafone-Wind.

Οι παρεμβάσεις του είναι προς την ίδια κατεύθυνση με εκείνες της Odyssey Consulting Management, που ενδιαφέρεται για τη Forthnet. H τελευταία έχει ζητήσει από τις πιστώτριες τράπεζες τον αποκλεισμό των εταιρειών Wind και Vodafone από τη διαδικασία του διαγωνισμού πώλησης του 32,8% της Forthnet, με το αιτιολογικό ότι είναι μέτοχοι της προς πώλησης εταιρείας. To ίδιο έχει ζητήσει και για την επενδυτική εταιρεία Golden Tree, η οποία είναι μέτοχος στην Wind και η οποία είναι επίσης ενδιαφερόμενη για τη Forthnet.

Η Odyssey είναι μια εταιρεία ακινήτων χωρίς εμπειρία στις τηλεπικοινωνίες. Ωστόσο, φημολογείται ότι συνεργάζεται με τη λουξεμβουργιανή επενδυτική εταιρεία Leaderman, που ελέγχεται από τον επενδυτή Stan Miller και η οποία όντως διαθέτει την εμπειρία και το μέγεθος για να διεκδικήσει τη Forthnet. Μέχρι στιγμής, όμως, το ενδιαφέρον δεν επιβεβαιώνεται ή παραμένει πολύ χαλαρό.

Κάθε μέρα χάνει μερίδιο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών

Οι καθυστερήσεις στην πώληση της Forthnet θα είχαν μικρή σημασία, αν η εταιρεία είχε μια σταθερή ή έστω οριακά αρνητική πορεία. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών όμως έχει επιταχυνόμενη κάμψη, καθώς πέρυσι σημείωσε υποχώρηση εσόδων 8,5% –η μεγαλύτερη κάμψη της τελευταίας πενταετίας– και διεύρυνε στα 30 εκατ. τις ζημιές, από 24 εκατ. ευρώ το 2016. Και κάθε μέρα που περνά, η εταιρεία χάνει μερίδιο στις τηλεπικοινωνίες (ευρυζωνικές συνδέσεις) και κυρίως στη συνδρομητική τηλεόραση.

Αναφερόμενοι στο ζήτημα της περαιτέρω συγκέντρωσης της αγοράς, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού. Με δεδομένο ότι το μερίδιο του ΟΤΕ στην αγορά ανέρχεται στο 60%, ακόμη και αν όλοι οι υπόλοιποι παίκτες σχηματοποιηθούν σε ένα γκρουπ, η ρυθμιστική αρχή δεν μπορεί να ακυρώσει πιθανή συμφωνία. Σημειώνουν μάλιστα ότι ολόκληρη η αγορά τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ, ύψους μισού τρισ. ευρώ, λειτουργεί με τέσσερις παίκτες, και αναρωτιούνται πώς η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, που δεν ξεπερνά το 1% της αμερικανικής, δεν μπορεί να λειτουργήσει με τρεις παίκτες. Ωστόσο, καθώς υπάρχουν ανοικτές υποθέσεις με την ΕΕΤΤ, οι εταιρείες Vodafone και Wind λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τις όποιες υπουργικές «νουθεσίες».

Η Odyssey, από την άλλη πλευρά, φέρεται να έχει υποβάλει μια άκρως δελεαστική προσφορά προς τις τράπεζες. Η πρόταση αυτή αφήνει άθικτες τις οφειλές της εταιρείας, ύψους 256 εκατ. ευρώ, προς τις τράπεζες, σε αντίθεση με την προσφορά των Vodafone-Wind που ζητούν το «κούρεμα» των δανείων. Οι τράπεζες, ωστόσο, πρέπει να σταθμίσουν την αποφυγή του «κουρέματος» των δανείων τους με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης. Εξάλλου, νωπή άλλωστε η εμπειρία της Exin στην Εθνική Ασφαλιστική. Επίσης δεν έχει ξεχαστεί η υπογραφή της συμφωνίας της Forthnet με τη ΖΤΕ, ένα χρόνο πριν στο Πεκίνο, παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του αρμοδίου υπουργού Ν. Παππά. Η συμφωνία, ύψους μισού δισ., στόχο είχε την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα. Εκτοτε, όμως, η Forthnet δεν συμμετέχει ούτε στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου δικτύου χαλκού, που προκήρυξε η ΕΕΤT.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή