Κραδασμοί στο Χ.Α. από τη «βουτιά» της Folli Follie

Κραδασμοί στο Χ.Α. από τη «βουτιά» της Folli Follie

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρούς κραδασμούς προκάλεσε στο ελληνικό χρηματιστήριο η «βουτιά» της μετοχής της Folli Follie, με το ζήτημα που προέκυψε για την εταιρεία από την παρουσίαση του αμερικανικού hedge fund Quintessential Capital Management σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της αγοράς και να ενθαρρύνει τους short επενδυτές. Η είδηση ότι το QCM έχει πλέον αρνητικές καθαρές θέσεις στη μετοχή της Folli Follie, καθώς τη θεωρεί υπερτιμημένη λόγω των ανησυχιών του γύρω από τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας σε ό,τι αφορά το δίκτυο καταστημάτων, τις οικονομικές καταστάσεις, τους ελεγκτές και τις θυγατρικές της, έστειλε τη μετοχή της στο limit down (-29,99%), το οποίο δεν «ξεκλείδωσε» ούτε όταν η διοίκηση της εταιρείας, με ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε ψευδές και συκοφαντικό το δημοσίευμα του fund. Ανάλογες ήταν και οι πιέσεις στο ομόλογο της εταιρείας (λήξης 2019), το οποίο σημείωσε σημαντική πτώση σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, σημαντικές πιέσεις συνέχισε να δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε με απώλειες 4,5%, καθώς το βρετανικό fund Lansdowne Partners αύξησε εκ νέου τις αρνητικές θέσεις του στο 1,24% επί των μετοχών της εταιρείας, από 1,12% πριν, ενώ πτωτική ήταν η γενικότερη εικόνα στις τράπεζες ένα 24ωρο πριν από την ανακοίνωση των stress tests, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,01%, αν και ξεκίνησε τη συνεδρίαση με θετικές διαθέσεις. Ολα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 1,84% στις 823,89 μονάδες, με αυξημένη αξία συναλλαγών (78 εκατ. ευρώ). Ο όγκος συναλλαγών στη Folli Follie έφτασε το 1,14 εκατ. τεμάχια, ενώ έμειναν 1,12 εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστα προς πώληση.

Σε αυτό το κλίμα, η έκθεση της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, σύμφωνα με την οποία τα stress tests των ελληνικών τραπεζών αποτελούν «ορόσημο» για τον κλάδο, καθώς θα εξαλείψουν τις ανησυχίες για ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησής τους αλλά και θα συμβάλουν στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ωστόσο, η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει ότι η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα πάρει χρόνο, ενώ προειδοποιεί πως μετά τη θετική ολοκλήρωση των stress tests –η οποία ήταν ήδη αποτιμημένη από την αγορά– στο προσκήνιο θα βρεθούν η «εκκαθάριση» των ισολογισμών των τραπεζών και οι προοπτικές της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή