Το fund QCM «γκρέμισε» τις μετοχές και τα ομόλογα της Folli Follie

Το fund QCM «γκρέμισε» τις μετοχές και τα ομόλογα της Folli Follie

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 300 εκατ. ευρώ ανέρχεται η απολεσθείσα χρηματιστηριακή αξία της Folli Follie, καθώς η μετοχή της «κλείδωσε» χθες στο -29,99%, μετά τους δημόσιους ισχυρισμούς του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management (QCM) πως ενδέχεται τόσο τα δηλωθέντα έσοδα του 2016 όσο και ο αριθμός των σημείων πώλησης διεθνώς του δικτύου της να μην είναι ακριβή. Η διοίκηση της Folli Follie χαρακτήρισε ανυπόστατους, ψευδείς, συκοφαντικούς και παραπλανητικούς τους ισχυρισμούς της QCM.

Παρά ταύτα, σε επιπλέον 70 εκατ. ευρώ ανέρχεται η χαμένη αξία των ομολόγων, ονομαστικού ύψους 250 εκατ. ευρώ της Folli Follie ωρίμανσης Ιουλίου 2019, ενώ σε συνδυασμό με ανάλογες απώλειες σε άλλο ομόλογο σε ελβετικά φράγκα (150 εκατ. φράγκων ωρίμανσης Νοεμβρίου 2021), οι ζημίες για μετόχους και ομολογιούχους ξεπερνούν τα 400 εκατ.

Ποια είναι τα βασικά σημεία των ισχυρισμών της Quintessential Capital για τη Folli Follie που προκάλεσαν το sell off των χρεογράφων της;

Κατ’ αρχάς ισχυρίζεται πως «το δίκτυο των σημείων πώλησης εμφανίζεται σημαντικά μικρότερο του δηλωθέντος» και επικαλείται εκτεταμένο έλεγχο που πραγματοποίησε η ίδια σε σημεία πώλησης στην Ασία και αλλού, που έδειξε ότι «σε αντίθεση με τα 630 σημεία που αναφέρονται στην οικονομική έκθεση του 2016 βρήκαμε αποδείξεις μόνο για 289 σε λειτουργία σημεία πώλησης».

Επιπλέον, παραθέτει κάποια στοιχεία σύμφωνα με τα οποία εκτιμά πως αρκετά σημεία πώλησης της Folli Follie σε κομβικά σημεία όπως στη Νέα Υόρκη και στο Τόκιο είναι πλέον κλειστά. Επίσης, κατηγορεί την εταιρεία για ψηφιακή παρουσία πολύ μικρότερη από αυτή που υπονοούν τα δηλωθέντα μεγέθη της και μικρότερη από αυτή συγκρίσιμων ανταγωνιστών της.

Ακόμα επικαλείται δική της χρηματοοικονομική ανάλυση σύμφωνα με την οποία «τα επίσημα στοιχεία της Folli Follie δείχνουν αυξανόμενα έσοδα και κέρδη αλλά συνεχείς αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξηγείται από το μεγάλο και αυξανόμενο κεφάλαιο κίνησης στις ασιατικές θυγατρικές, ενώ το ύψος των λογιστικών απαιτήσεων και αποθεμάτων των ασιατικών θυγατρικών εμφανίζεται δυσανάλογο συγκριτικά με τις αντίστοιχες εταιρείες».

Αμφισβητεί ακόμη τις αναφορές της Folli Follie σύμφωνα με τις οποίες έσοδα της τάξεως του 1 δισ. δολ. προέρχονται από την Ασία και κυρίως την Κίνα επειδή, λέει, «βρήκαμε πως οι μόνες δύο θυγατρικές στην ηπειρωτική Κίνα, οι Fu Li Fu Lei και Binlianyun, παράγουν έσοδα μόλις 40 εκατ. δολ. και αθροιστικά αντιστοιχούν σε μόνον 50 σημεία πώλησης».

Τέλος, διατυπώνει ενστάσεις για την αξιοπιστία των ορκωτών λογιστών/ελεγκτών της «οντότητας που ενοποιεί τις πωλήσεις της Folli Follie στην Ασία, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1 δισ. δολ.». Η Quintessentia ισχυρίζεται ότι η Folli Follie πρόσφατα προσέλαβε την Ecovis, «μια σχετικά άγνωστη εταιρεία», η οποία «ενδέχεται να μην είναι επαρκής για να πραγματοποιήσει ελέγχους τέτοιου μεγέθους».

Σημειώνεται πως στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie ποσοστό 35,06% κατέχει ο ιδρυτής της, κ. Δημήτριος Κουτσολιούτσος, ενώ 13,88% κατέχει η Fosun International Holdings –γνωστή από το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και τη συμμετοχή της στο επενδυτικό σχήμα του Ελληνικού– και άλλο 5,93% η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Fidelity International.

Με δημόσια ανακοίνωσή της η διοίκηση της Folli Follie υπογράμμισε κατηγορηματικά πως ο ισχυρισμός της Quintessential Capital Management είναι ανυπόστατος, ψευδής, συκοφαντικός και παραπλανητικός, με άμεσο αποτέλεσμα τη ζημία των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της. Για τον σκοπό αυτό ανέθεσε, όπως τόνισε, στους νομικούς συμβούλους της «να κινηθούν με οποιοδήποτε τρόπο κρίνουν σκόπιμο προκειμένου να προασπίσουν, σε αστικό και ποινικό επίπεδο, τα δικαιώματα της εταιρείας, των μετόχων της και εν γένει του επενδυτικού κοινού». Επιπλέον, διαθέτει, όπως αναφέρει αναλυτικά στοιχεία διάψευσης των ψευδών πληροφοριών και στοιχείων που παρουσίασε η QCM.

Στην ελληνική χρηματιστηριακή και τραπεζική αγορά οι ψυχραιμότεροι τηρούν στάση αναμονής πριν εξάγουν συμπεράσματα, αλλά επισημαίνουν τόσο τις αρνητικές ταμειακές ροές που έχει εμφανίσει ο όμιλος, παρά τις μεγάλες αυξήσεις των πωλήσεων που έχει ανακοινώσει, όσο και τον ρυθμό αύξησης του δανεισμού της τα τελευταία έτη που σύμφωνα με το Bloomberg ανέρχεται στα 613 εκατ. ευρώ.

Το fund είναι γνωστό από την υπόθεση Globo

Οι ισχυρισμοί της Quintessential Capital Management περί παραπλανητικών στοιχείων στα δημοσιευθέντα μεγέθη της Folli Follie προσέλαβαν πρόσθετο ειδικό βάρος στην ελληνική αγορά, λόγω του ότι πρόκειται για το ίδιο hedge fund με εκείνο που τον Οκτώβριο του 2015 είχε ισχυριστεί –αληθώς όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια– πως ανακάλυψε λογιστικές ατασθαλίες στην ελληνική εταιρεία λογισμικού Globo που ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η Globo εντέλει κατέρρευσε όταν αποδείχθηκε πως οι σχετικές αποκαλύψεις της Quintessential ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Τότε, όπως και τώρα, η Quintessential Capital είχε δηλώσει δημοσίως ότι είχε προχωρήσει σε ανοικτές πωλήσεις (short) των μετοχών. «Στοιχημάτισε» δηλαδή τότε, όπως και τώρα με τη Folli Follie σημαντικά ποσά στην προοπτική κατάρρευσης της αξίας της μετοχής. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Quintessential Capital Management είναι ένα μικρού μεγέθους κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση χαμηλότερα των 50 εκατ. δολαρίων.

Τα γραφεία της βρίσκονται στον 6ο όροφο μεγάρου επί της λεωφόρου Μάντισον της Νέας Υόρκης, στον αριθμό 330. Στην ιστοσελίδα της Quintessential αναφέρεται ότι υιοθετεί στρατηγικές Long/Short αλλά και μετοχικού ακτιβισμού, επιθετικών δηλαδή στρατηγικών όπως αυτών στην Globo το 2015 και τώρα στη Folli Follie. Ιδρυτής της εταιρείας είναι ο Γκάμπριελ Γκρέγκο με καταγωγή από το Ισραήλ, όπου παλαιότερα είχε ιδρύσει και διηύθυνε την επενδυτική εταιρεία Zanshin Capital. Βετεράνος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, σύμφωνα με το βιογραφικό του, είναι πτυχιούχος των Tufts University, London School of Economics και Columbia University.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή