ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκης

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκης

Αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της Εθνικής Τράπεζας σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, υπέβαλε την παραίτησή του.

Οπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα: «Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση και εφαρμογή νέας στρατηγικής και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, μιλώντας ενώπιον του Δ.Σ., αποφάσισε και ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής».

Το Δ.Σ. της τράπεζας ανέθεσε στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά την άσκηση καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου μέχρι την τακτική γενική συνέλευση ενώ άμεσα –πιθανότατα εντός της εβδομάδας– θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εύρεση νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι οι αρνητικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα σε κρίσιμα ζητήματα για την τράπεζα, όπως το «ναυάγιο» στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η ακύρωση πώλησης της θυγατρικής της στη Ρουμανία από την κεντρική τράπεζα, αλλά και οι χειρισμοί που έγιναν στο θέμα του επικουρικού ταμείου (ΛΕΠΕΤΕ), δημιούργησαν βαρύ κλίμα και ήταν αυτά που προκάλεσαν την απόφαση για την «άμεση διαμόρφωση και εφαρμογή νέας στρατηγικής».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΤΕ τονίζει ότι: «Ανακοινώθηκε η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη ύστερα από τη συμπλήρωση πλήρους θητείας και εποικοδομητικής συνεργασίας τριών ετών. Ο κ.Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ανέλαβε τη διοίκηση της τράπεζας τον Μάρτιο του 2015 σε μια περίοδο κρίσιμη για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, εκπληρώνοντας σημαντικό έργο για την επιτυχή εκτέλεση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Η ολοκλήρωση της θητείας του κ. Φραγκιαδάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου συμπίπτει με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του σχεδίου αναδιάρθρωσης και την απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει τώρα σε επανασχεδιασμό της επιχειρησιακής της στρατηγικής».

Τραπεζικές πηγές κρίνουν θετική τη θητεία του κ. Φραγκιαδάκη στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζα. Οπως σημειώνουν, η Εθνική ολοκλήρωσε με επιτυχία το stress test και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άσκησης, που ανακοινώθηκαν χθες από την ΕΚΤ, εμφάνισε ισχυρές επιδόσεις, αποτέλεσμα της ισχυρής κεφαλαιακής της βάσης. Ο κ. Φραγκιαδάκης προχώρησε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και συνέπεια στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές, μέσω του οποίου επιτεύχθηκε η σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακή βάση της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η Εθνική είναι η πρώτη μεταξύ των συστημικών που πέτυχε τον μηδενισμό της εξάρτησής της από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΤΕ την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος του ομίλου, Κώστας Μιχαηλίδης, ευχαρίστησε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου τον κ. Φραγκιαδάκη για το σημαντικό και δύσκολο έργο που επιτεύχθηκε κατά την τελευταία τριετία και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις μελλοντικές του επιδιώξεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην άμεση έναρξη εφαρμογής νέου στρατηγικού σχεδίου μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού της τράπεζας και του ομίλου προς το συμφέρον των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.