Πρόσκληση σε 60 επενδυτές για το «Ερρίκος Ντυνάν» από Πειραιώς

Πρόσκληση σε 60 επενδυτές για το «Ερρίκος Ντυνάν» από Πειραιώς

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισπεύδονται οι εξελίξεις στον χώρο της υγείας μετά την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει στην πώληση του νοσηλευτηρίου «Ημιθέα», της θυγατρικής δηλαδή που έχει το νοσηλευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν», άμεσα, με ανταγωνιστική διαδικασία κλειστού διαγωνισμού.

Η διαδικασία που προκρίθηκε μετά τη διερεύνηση ενδιαφέροντος που διενήργησε ο σύμβουλος πώλησης, η PWC, είναι η αποστολή πρόσκλησης σε δυνητικούς επενδυτές, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τους εξήντα.

Ο μεγάλος αριθμός των εν δυνάμει ενδιαφερομένων και το υψηλό ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών σχημάτων, αλλά και των εγχώριων παικτών, προϊδεάζουν για τον υψηλό ανταγωνισμό στον χώρο της υγείας, που κορυφώνεται μέσα από την πώληση του «Ντυνάν», αλλά και του «Υγεία» σε δεύτερη φάση.

Στον μακρύ κατάλογο των υποψηφίων ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται κινεζικά επενδυτικά σχήματα, μεμονωμένα ή σε συνεργασία με ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια, Βρετανοί, αλλά και Αμερικανοί επενδυτές, ενώ την πρόσκληση για συμμετοχή τους στη διαδικασία θα λάβει, μεταξύ των άλλων, τόσο ο όμιλος Αποστολόπουλου όσο και η CVC Capital Partners, που έχουν δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον τους.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Τράπεζας Πειραιώς την Παρασκευή και –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– στον σχεδιασμό της τράπεζας είναι η συμφωνία να έχει επιτευχθεί έως τον Ιούλιο, προκειμένου στη συνέχεια η σκυτάλη του ενδιαφέροντος να περάσει στην πώληση του «Υγεία», για την εξαγορά του οποίου υπάρχει επίσης έντονη κινητικότητα. Υπενθυμίζεται ότι στην προοπτική πώλησης του «Υγεία» έχει ήδη τοποθετηθεί δηλώνοντας το ενδιαφέρον του ο όμιλος Αποστολόπουλου, ενώ στις υποψηφιότητες είναι και η CVC Capital Partners που εξαγόρασε το Metropolitan και το 97,2% του ΙΑΣΩ General.

Η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να ανοίξει τη διαδικασία για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» συνδέεται και με τις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες στο πλαίσιο των stress tests, που, αν και δεν καταλογίζουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, απαιτούν την ταχεία αποεπένδυση από μη τραπεζικές δραστηριότητες.

Η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» αποτελεί σημαντική κίνηση για τον κλάδο υγείας, που βρίσκεται σε φάση ανακατατάξεων μετά την είσοδο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και τις προσπάθειες επανατοποθέτησης στην αγορά από τους εγχώριους παίκτες. Με δεδομένη τη σημαντική υποδομή, αλλά και την τοποθεσία του κοντά στο κέντρο της Αθήνας, το «Ντυνάν» μπορεί να εντείνει τον ανταγωνισμό στον κλάδο των νοσηλευτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Tράπεζα Πειραιώς μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού «Hμιθέα» απέκτησε το 2014, έναντι 115 εκατ. ευρώ, το «Eρρίκος Nτυνάν», που βαρυνόταν με δάνεια 90 εκατ. και οι συνολικές του υποχρεώσεις έφταναν τα 300 εκατ. ευρώ. Tο σχέδιο αναδιοργάνωσης προέβλεπε τριετή βεβαίωση καλής λειτουργίας και χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ. Στις αρχές του προηγούμενου έτους στη διοίκηση του «Ντυνάν» τοποθετήθηκε ο κ. Γεράσιμος Τσιαπάρας, ο οποίος ανέλαβε τη σταδιακή μεταστροφή της ζημιογόνου πορείας σε κερδοφόρο και με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης το 2017 θα είναι το πρώτο έτος ουσιαστικής ανάκαμψης. Το 2016 ο κύκλος εργασιών (προ rebate και clawback) από την κύρια δραστηριότητα του νοσοκομείου ανήλθε σε 37,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 26% έναντι του 2015, ενώ κατά το 2017 ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή