Πλήγμα στη Folli Follie από έκθεση του αμερικανικού hedge fund QCM

Πλήγμα στη Folli Follie από έκθεση του αμερικανικού hedge fund QCM

5' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως κεραυνός εν αιθρία για την ελληνική χρηματιστηριακή και τραπεζική αγορά ήρθαν το πρωί της Παρασκευής οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ένα αμερικανικό hedge fund αμφισβητούσε εκ βάθρων την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου Folli Follie.

Γνωστό από το 2015 στην ελληνική αγορά, όταν «αποκαθήλωσε» την ελληνική εταιρεία λογισμικού Globo, που ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το Quintessential Capital Management (QCM) απέστειλε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης σε χιλιάδες διαχειριστές κεφαλαίων και άλλους παραλήπτες διεθνώς έκθεσή του, με την οποία ισχυριζόταν ότι οι πωλήσεις του ελληνικού ομίλου στην Κίνα και τα εκατοντάδες σημεία πώλησης που εγγράφει στις επίσημες καταστάσεις του είναι πιθανόν να είναι σημαντικά υπερεκτιμημένα. Με απλά λόγια, μίλησε για παραποιημένα στοιχεία και ισχυρίστηκε ότι η εμπορική δραστηριότητα είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που εμφανίζει η διοίκηση της Folli Follie. Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της Folli Follie διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του hedge fund και προανήγγειλε την ανάληψη νομικών ενεργειών, η μετοχή της Folli Follie υποχώρησε κατά 29,99%, ενώ ένα από τα ομόλογα του ομίλου, ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ, έχασε περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας του.

Οι απώλειες για τους μετόχους ήταν της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις απώλειες στα ομόλογα η ζημία για τους επενδυτές υπολογίζεται κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της Folli Follie τόνισε ότι ο ισχυρισμός του QCM είναι «ανυπόστατος, ψευδής, συκοφαντικός και παραπλανητικός, με άμεσο αποτέλεσμα τη ζημία των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της». Για τον σκοπό αυτό ανέθεσε στους νομικούς συμβούλους της «να κινηθούν με οποιονδήποτε τρόπο κρίνουν σκόπιμο, προκειμένου να προασπίσουν, σε αστικό και ποινικό επίπεδο, τα δικαιώματα της εταιρείας, των μετόχων της και εν γένει του επενδυτικού κοινού». Τι πραγματικά έχει συμβεί, ίσως χρειαστεί χρόνος να διευκρινιστεί. Γεγονός, όμως, είναι πως το QCM, όπως δημοσίως παραδέχεται, «στοιχημάτισε» σημαντικά ποσά στην προοπτική κατάρρευσης της αξίας της μετοχής.

Η Quintessential ισχυρίζεται ότι «το δίκτυο των σημείων πώλησης της Folli Follie εμφανίζεται σημαντικά μικρότερο του δηλωθέντος», και επικαλείται εκτεταμένο έλεγχο που πραγματοποίησε η ίδια σε σημεία πώλησης στην Ασία και αλλού, που, σύμφωνα πάντα με την ίδια, έδειξαν ότι «σε αντίθεση με τα 630 σημεία που αναφέρονται στην οικονομική έκθεση του 2016, βρήκαμε αποδείξεις μόνο για 289 σε λειτουργία σημεία πώλησης».

Επιπλέον, παραθέτει ορισμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία εκτιμά ότι σημεία πώλησης της Folli Follie σε μεγάλες πρωτεύουσες, όπως η Νέα Υόρκη και το Τόκιο, είναι πλέον κλειστά. Επίσης, κατηγορεί την εταιρεία για ψηφιακή παρουσία πολύ μικρότερη από αυτήν που υπονοούν τα δηλωθέντα μεγέθη της.

Επίσης υποστηρίζει ότι «τα επίσημα στοιχεία της Folli Follie δείχνουν αυξανόμενα έσοδα και κέρδη, αλλά συνεχείς αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξηγείται από το μεγάλο και αυξανόμενο κεφάλαιο κίνησης στις ασιατικές θυγατρικές, ενώ το ύψος των λογιστικών απαιτήσεων και αποθεμάτων των ασιατικών θυγατρικών εμφανίζεται δυσανάλογο συγκριτικά με τις αντίστοιχες εταιρείες».

Περαιτέρω, αμφισβητεί τις αναφορές της Folli Follie, σύμφωνα με τις οποίες έσοδα 1 δισ. δολ. προέρχονται από την Ασία, κυρίως από την Κίνα, επειδή, όπως ισχυρίζεται, «βρήκαμε ότι οι μοναδικές δύο θυγατρικές στην ηπειρωτική Κίνα, η Fu Li Fu Lei και η Binlianyun, παράγουν έσοδα μόλις 40 εκατ. δολ. και αθροιστικά αντιστοιχούν σε 50 σημεία πώλησης».

Τέλος, διατυπώνει ενστάσεις για την αξιοπιστία των ορκωτών λογιστών-ελεγκτών της «οντότητας που ενοποιεί τις πωλήσεις της Folli Follie στην Ασία, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. δολ.». Η QuintessentiaΙ ισχυρίζεται ότι η Folli Follie πρόσφατα προσέλαβε την Ecovis, «μια σχετικά άγνωστη εταιρεία», η οποία «ενδέχεται να μην είναι επαρκής για να πραγματοποιήσει ελέγχους τέτοιου μεγέθους».

Στην ελληνική αγορά το θέμα, πάντως, έλαβε διαστάσεις. Οι συζητήσεις περί αρνητικών ταμειακών ροών επί σειράν ετών και περί ρυθμού αύξησης του δανεισμού της Folli Follie τα τελευταία έτη, ο οποίος, σύμφωνα με το Bloomberg, ανέρχεται στα 613 εκατ. ευρώ, ήταν το θέμα της ημέρας, αν όχι του μήνα…

Τι απαντά η εταιρεία στις αιτιάσεις του QCM

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Folli Follie εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση-απάντηση στους ισχυρισμούς της QuintessentiaΙ. Τα βασικά σημεία της είναι:

Το 2016, τα σημεία λιανικής πώλησης για το Folli Follie brand, τα οποία ήταν σε λειτουργία, ήταν 634, ενώ το 2017 σε λειτουργία ήταν 587. «Ως εκ τούτου, αδυνατούμε να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο η QCM εσκεμμένα δηλώνει ότι τα σημεία λιανικής πώλησής μας είναι 289 (σ.σ.: στις 26 Απριλίου 2018, στην ανακοίνωση περί σχολιασμού οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2017 αναφέρεται ότι η εταιρεία στα τέλη του 2017 είχε “πάνω από 880 σημεία πώλησης παγκοσμίως”)». Για τα καταστήματα στη Μάντισον και στο Σόχο επισημαίνεται ότι έχουν αναβαθμιστεί και μεταφερθεί στο Νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Για τη διαδικτυακή παρουσία σημειώνεται ότι «η σύγκριση που γίνεται είναι παραπλανητική, καθώς επικεντρώνεται στο Instagram και στο Facebook, τα οποία δεν υφίστανται στην Κίνα, καθώς είναι απαγορευμένα στη συγκεκριμένη χώρα». «Το αποτύπωμά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπρεπε να έχει μετρηθεί στη βασική κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, το Weibo». Επιπλέον, η Quintessential κατηγορείται ότι δεν προσμετρεί τις πωλήσεις από ιστοσελίδες τρίτων.

Οσον αφορά τη χρηματοοικονομική ανάλυση, επισημαίνεται ότι η Folli Follie «δημοσιοποιεί τριμηνιαίες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι οι αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές οφείλονται στο επιχειρηματικό μοντέλο χονδρικής του ομίλου, το οποίο βασίζεται σημαντικά στο κεφάλαιο κίνησης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, το κεφάλαιο κίνησης σταδιακά μειώνεται ως ποσοστό επί των πωλήσεων, ενώ το γεγονός ότι επικεντρωνόμαστε στρατηγικά στην ανάπτυξη των omni-channels θα αλλάξει το υπάρχον επιχειρηματικό μοντέλο και αναμένεται να βελτιώσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές».

Για τις κινεζικές θυγατρικές και το ύψος των πωλήσεων, σημειώνεται ότι «η Quintessential διαλαμβάνει λανθασμένα στην έκθεσή της ότι η Folli Follie Group ισχυρίζεται την επίτευξη πωλήσεων ενός δισ. στην Ασία, από τις οποίες η Κίνα “υποτίθεται” ότι έχει τη μερίδα του λέοντος», και αυτός ο ισχυρισμός είναι εσφαλμένος και παραπλανητικός. «Η πραγματικότητα είναι ότι το ένα δισ. πωλήσεων σχετίζεται με τις ενοποιημένες λιανικές και χονδρικές πωλήσεις εντός της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και περιλαμβάνει όλα τα κανάλια λιανικών, χονδρικών, αεροπορικών και αφορολόγητων πωλήσεων σε όλες τις χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού». Οι δύο κινεζικές θυγατρικές που αναφέρονται στην έκθεση σχετίζονται, κατά τη Folli Follie, με μέρος των κινεζικών δραστηριοτήτων λιανικής, οι οποίες αποτελούν μικρό μόλις μέρος των κινεζικών και γενικότερων ενοποιημένων δραστηριοτήτων λιανικής της περιοχής. Για τις επιφυλάξεις σχετικά με τους ορκωτούς ελεγκτές, η Folli Follie αναφέρει ότι «η Ecovis είναι μια πρώτη τη τάξει παγκόσμια ελεγκτική εταιρεία, με πάνω από 6.500 στελέχη, η οποία δραστηριοποιείται σε πάνω από 70 χώρες. Κατατάσσεται 18η μεταξύ των παγκόσμιων ελεγκτικών».

Εν κατακλείδι, η απάντηση της ελληνικής εισηγμένης αναφέρει ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης της Quintessential είναι παραπλανητικά» και κάνει λόγο για χειραγωγημένη ανάλυση για συγκεκριμένους σκοπούς. «Η εταιρεία μας κάνει έρευνα για να διαπιστώσει ποιες εταιρείες ή ποια πρόσωπα μπορεί να έχουν αποκτήσει παράνομο όφελος, και θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες», καταλήγει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή