34 εισηγμένες διανέμουν το 50% των κερδών τους στους μετόχους

34 εισηγμένες διανέμουν το 50% των κερδών τους στους μετόχους

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλύτερη χρονιά για τις εισηγμένες εταιρείες μετά το 2009, σε επίπεδο κερδοφορίας, αποτελεί μια πολύ καλή χρονιά και για τους μετόχους τους, αφού μοιράζουν περίπου το ήμισυ των κερδών τους σε μορφή μερισμάτων ή επιστροφής κεφαλαίου, δημιουργώντας έτσι πολύ καλές προοπτικές και προσφέροντας σημαντικό στήριγμα για την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2017, 34 εισηγμένες αποδεικνύονται αρκετά γενναιόδωρες, αφού δίνουν στους μετόχους τους 1,37 δισ. ευρώ σε μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου, πόσο το οποίο δεν είναι μόνον αυξημένο κατά 8,5% σε σχέση με το 2017, αλλά αποτελεί και το υψηλότερο από το 2010. Αν υπολογιστεί ότι η συνολική κερδοφορία των εισηγμένων (αν εξαιρεθούν οι τράπεζες) διαμορφώθηκε στα 2,43 δισ. ευρώ (και 28,5% υψηλότερα σε σχέση με το 2016), κάτι παραπάνω από το 50% των κερδών του συνόλου δίνεται ως «δώρο» στους επενδυτές οι οποίοι επέλεξαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στις μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών. Στα παραπάνω στοιχεία δεν «υπολογίζεται» το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς κατευθύνεται κυρίως προς το ελληνικό Δημόσιο.

Οι περισσότερες εταιρείες που αποφάσισαν να «ανταμείψουν» τους μετόχους τους προέρχονται από τον κλάδο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ οι «πρωταγωνιστές» των μερισμάτων είναι η «Καρέλιας» με μέρισμα 9,2 ευρώ ανά μετοχή, η Autohellas με μέρισμα 1,1 ευρώ ανά μετοχή, η Motor Oil με 1 ευρώ ανά μετοχή, η Ανδρομέδα με 0,75 ευρώ, η Aegean με 0,55 ευρώ και η Coca-Cola με 0,54 ευρώ. Ακολουθούν οι: BriQ Properties, Grivalia, OTE, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Λάμψα, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Paperpack, Πανγαία, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Φουρλής, Πλαίσιο κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα των «γενναιόδωρων» εταιρειών θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα, αφού αρκετές εταιρείες αναμένεται να αποφασίσουν να διανείμουν μερίσματα στις προσεχείς γενικές του συνελεύσεις.

Προς το παρόν, πάντως, το 2017, αν και χρηματιστηριακά είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, με έντονες διορθώσεις αλλά και με δυναμικά ράλι, αποδεικνύεται μία πολύ καλή χρονιά για τους επενδυτές που «κυνηγούν» τα μερίσματα ως επενδυτική στρατηγική, η οποία ανθούσε πριν από την κρίση, αν αναλογιστούμε ότι το 2008, που αποτελεί την καλύτερη χρονιά της τελευταίας 10ετίας σε επίπεδο μερισμάτων, το συνολικό ποσό που είχαν μοιράσει 182 εισηγμένες άγγιξε τα 4,5 δισ. ευρώ.

Αντίθετα με τις προηγούμενες χρονιές, όπου οι εταιρείες ήταν πολύ πιο «σφιχτές» στο θέμα της διανομής των κερδών τους, η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και το καλύτερο κλίμα που υπάρχει πλέον γύρω από την Ελλάδα, τις ενθάρρυνε πλέον να ακολουθήσουν αυτήν την οδό. Οπως σημειώνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακή, η καλή επίδοση των εισηγμένων υποστηρίχθηκε από την αύξηση του ΑΕΠ, όπως μεταφράστηκε στην εγχώρια ζήτηση, τα εξαιρετικά αποτελέσματα του κλάδου διύλισης, την εξωστρέφεια των εξαγωγικών εταιρειών και τη δουλειά που είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν σε θέματα αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης κόστους που φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Ο τουρισμός είχε ευρεία συμμετοχή στο αποτέλεσμα επηρεάζοντας έμμεσα ή άμεσα το οικονομικό σύστημα φέρνοντας καλύτερα περιθώρια και ρευστότητα στους ισολογισμούς των εταιρειών.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, είναι προτιμότερο για τις εισηγμένες να διανέμουν μερίσματα ή να επιστρέφουν κεφάλαια στους μετόχους τους, αφού με την πτώση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα η διακράτηση μετρητών δεν αποδίδει πλέον. Ετσι κερδίζουν διπλά, αφού και «αποζημιώνουν» τους επενδυτές που τις εμπιστεύτηκαν και πραγματοποιούν κέρδη από την καλή απόδοση που θα έχει η μετοχή της εταιρείας στο ταμπλό. Με τη μέση μερισματική απόδοση του ελληνικού Χρηματιστηρίου να διαμορφώνεται στο 2,9% (εκτός τραπεζών), αυτή η στρατηγική προσφέρει καλό κόστος ευκαιρίας και αποτελεί καλή πηγή εσόδων, ενώ δημιουργεί έναν βαθμό ελκυστικότητας στις μετοχές για το εγγύς μέλλον.

Ποιες εταιρείες έδιναν μερίσματα μέσα στην κρίση

Μόνο 13 εισηγμένες από την αρχή της κρίσης έως και το 2017, στα οκτώ χρόνια των μνημονίων, δίνουν σταθερά μέρισμα στους μετόχους τους, με την πλειονότητα να προέρχεται από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Το «χρυσό 13άρι» των μερισμάτων από το 2010 έως και το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Χρηματιστηριακή, είναι οι Καρέλιας, Μότορ Οϊλ, Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΟΛΘ, Κρι-Κρι, Πλαίσιο, Jumbo και ΟΛΠ.

Βέβαια, υπάρχουν και εισηγμένες που μοίρασαν μερίσματα τα περισσότερα από αυτά τα έτη της κρίσης, όπως ο Τιτάν, που διένειμε μέρισμα τα περισσότερα προηγούμενα χρόνια από το 2010 εκτός από το 2011, ο ΟΤΕ ο οποίος δεν μοίρασε μέρισμα το 2012 και το 2013, ο Σαράντης που δεν προχώρησε σε κάποια διανομή μερίσματος το 2012 και το 2011 αλλά έδωσε όλα τα υπόλοιπα έτη της κρίσης, η εταιρεία Κλουκίνας, η οποία το 2011 και το 2010 δεν είχε δώσει «δώρο» στους μετόχους της, και ο Κανάκης που δεν μοίρασε μέρισμα πέρυσι.

Σημαντικό επίσης είναι ότι αρκετές εταιρείες δίνουν φέτος μεγαλύτερο μέρισμα από ό,τι πέρυσι όπως οι Aegean, Coca-Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, Κρι Κρι, Πλαίσιο, Grivalia και Πανγαία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή