Kάμψη εσόδων 1,7% για την Coca-Cola HBC

Kάμψη εσόδων 1,7% για την Coca-Cola HBC

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kάμψη εσόδων κατά 1,7% παρουσίασε η Coca-Cola HBC στο α΄ τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Τα δημοσιευμένα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 1,353 δισ. ευρώ από 1,376 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Η κάμψη αποδόθηκε αποκλειστικά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και ειδικά στη μεγάλη υποχώρηση που σημειώθηκε στο ρωσικό ρούβλι και στο νιγηριανό νάιρα.

Εξαιρώντας τις επιδράσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η εταιρεία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 4,5% στο 1,353 δισ. ευρώ από 1,295 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2017. Αυτό φαίνεται και από τον όγκο πωλήσεων που διευρύνθηκε κατά 2,3% στη διάρκεια του τριμήνου, χάρις κυρίως στις αυξημένες πωλήσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές. Προς την κατεύθυνση αυτή, συνέβαλε καθοριστικά και η μετατόπιση του ρωμαιοκαθολικού Πάσχα στο α΄ τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία αναφέρει τη συμβολή αυτή σε 70 μονάδες βάσης, σε σύνολο 230 μονάδων βάσης που αυξήθηκε ο όγκος πωλήσεων της επιχείρησης. Η εταιρεία τελικά διέθεσε 453,2 εκατ. κιβώτια αναψυκτικών έναντι 442,8 εκατ. που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Οι αναπτυσσόμενες αγορές (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία κ.λπ.) ήταν εκείνες που έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις (+12,6%) ενώ αντίθετα οι αναδυόμενες αγορές, και κυρίως της Ρωσίας και της Νιγηρίας, ήταν εκείνες που αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη (-8,6%). Τα έσοδα στις αναπτυσσόμενες αγορές εκτοξεύθηκαν στα 255 εκατ. ευρώ, από 226 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2017, ενώ τα έσοδα στις αναδυόμενες αγορές υποχώρησαν στα 576 εκατ. ευρώ, από 629 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα στις ανεπτυγμένες αγορές (Ιταλία, Ελλάδα) παρουσίασαν οριακή μεταβολή στα 521 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από το καλό ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG Ζόραν Μπογκντάνοβιτς. «Οι καινοτομίες στα προϊόντα μας και οι συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες διαχείρισης της αύξησης των εσόδων», πρόσθεσε, «εξακολουθούν να επιφέρουν ισορροπημένη ανάπτυξη μέσω της αύξησης του όγκου πωλήσεων και της βελτίωσης τιμών/μείγματος. Προσδοκούμε», κατέληξε το υψηλόβαθμο στέλεχος της CCHB, «ότι η υλοποίηση των ισχυρών εμπορικών μας πλάνων και η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη σε Ρωσία και Νιγηρία θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των εσόδων στο υπόλοιπο του έτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή