Αγώνας δρόμου για τον έλεγχο στη Folli Follie

Αγώνας δρόμου για τον έλεγχο στη Folli Follie

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου οι εκπρόσωποι της Folli Follie και της Ernst & Young με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να οριστικοποιηθεί το ζήτημα του ανεξάρτητου έλεγχου στην εισηγμένη. Στη συνάντηση πρέπει να προσδιοριστούν επακριβώς το έργο, το εύρος και το βάθος του ελέγχου, αλλά και το χρονοδιάγραμμα.

Δεδομένων της περιπλοκότητας της υπόθεσης και των μεγεθών του ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όμως, θα απαιτηθεί χρόνος. Αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θέλει να λάβει το συντομότερο δυνατό μια αρχική εικόνα της αξιολόγησης των οικονομικών καταστάσεων. Ετσι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο είτε η Ernst & Young να μη συμφωνήσει με τη Folli Follie και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί σε τυχόν ιδιαίτερα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα είτε η Folli Follie να αρνηθεί εξαιτίας ενδεχόμενων πολύ υψηλών οικονομικών αξιώσεων της Ernst & Young, αναφέρουν πηγές με ενδελεχή γνώση των διαβουλεύσεων.

Σημειώνεται πως εντολέας του ελεγκτή είναι η Folli Follie και όχι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα επείγει, καθώς παρά τις διαδοχικές διευκρινίσεις που έχει παράσχει η ελληνική εισηγμένη, οι ισχυρισμοί του hedge fund, QCM, που αμφισβήτησε την οικονομική και εμπορική θέση της εταιρείας δεν έχουν πλήρως διαψευστεί, εκτιμούν πολλοί στην αγορά και, κυρίως, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Εν τω μεταξύ, με το σταγονόμετρο φαίνεται πως βγάζει τα επίμαχα οικονομικά στοιχεία η διοίκηση της Folli Follie, η οποία προχώρησε χθες σε νέα ανακοίνωση με πληροφορίες (αρκετές από τις οποίες είναι ήδη γνωστές) για δανεισμό, κατανομή πωλήσεων και για τις πωλήσεις στην Ασία. Η πλευρά της ελληνικής εταιρείας συνέχισε και τη «συζήτηση» με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία QCM, η οποία εξακολουθεί να αμφισβητεί τα στοιχεία για τα σημεία πώλησης ανά τον κόσμο.

Οπως υποστηρίζει, τα αναφερόμενα σημεία πωλήσεων (POS) λειτουργούν σε μεμονωμένες boutiques, shop in shop, counters, καθώς και σε σημεία πωλήσεων εντός αεροδρομίων. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών χονδρικής του brand Folli Follie περιλαμβάνει επίσης πωλήσεις οι οποίες δεν προκύπτουν από τα λειτουργούντα σημεία πώλησης, όπως π.χ. από εταιρικά δώρα, διαδικτυακές αγορές (marketplaces), καθώς και πωλήσεις σε αερογραμμές.

Με βάση τα στοιχεία της εισηγμένης, το σημαντικότερο τμήμα των πωλήσεων αφορά χονδρική. Για παράδειγμα, στα κοσμήματα, τα 951 εκατ. από το 1,07 δισ. ευρώ εσόδων το 2017 ήταν από τη χονδρική, με τη λιανική να συνεισφέρει μόλις 120 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της εισηγμένης, πάντως, δέχθηκε χθες νέες, λελογισμένες πιέσεις.

Για τον δανεισμό, η διοίκηση της Folli Follie υποστηρίζει πως κατά τη διάρκεια του 2017 αυξήθηκε κατά 178 εκατ. ευρώ λόγω της έκδοσης ομολογιακού δανείου 150 εκατ. ελβετικών φράγκων και κατά 50 εκατ. ευρώ συνεπεία της χορήγησης κοινοπρακτικού δανείου με πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Το «πρωτοφανές ύψος» των συναλλαγματικών διαφορών, που έφτασαν τα 177 εκατ. ευρώ το 2017, αποδίδεται από τη διοίκηση στον «συνδυασμό της μεγάλης συμμετοχής των εμπορικών δραστηριοτήτων του ομίλου σε δολάριο ΗΠΑ με τη μεγάλη πτώση του εν λόγω νομίσματος κατά τη διάρκεια του έτους». Για τους πιστωτικούς τόκους (4,1 εκατ. ευρώ το 2017) που επίσης βρίσκονται στο επίκεντρο της QCM καθώς θεωρούνται χαμηλοί αλλά με βάση στοιχεία του 2016, υποστηρίζει πως αφορούν διαθέσιμα μεταξύ 250 – 500 εκατ. ευρώ). Αποδίδει τους χαμηλούς πιστωτικούς τόκους στα «πολύ χαμηλά επιτόκια κατάθεσης τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ, καθώς και στα αρνητικά επιτόκια του ελβετικού φράγκου».

Οπως αναφέρει η εταιρεία, τα ανωτέρω στοιχεία παρέχονται συμπληρωματικά στις προηγούμενες ανακοινώσεις, προκειμένου να καταστεί σαφές πόσο αποπροσανατολιστική υπήρξε η ψευδής αναφορά της επίμαχης έκθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή